Vriendschap op het eerste gezicht bestaat (en is net zo heftig als de liefde)

Door Kim Veldema
Vriendschap op het eerste gezicht bestaat (en is net zo heftig als de liefde)

We weten allemaal dat liefde op het eerste gezicht bestaat. Maar onderzoekers hebben aangetoond dat dit ook geldt voor vriendschap. Je kunt zomaar ineens oog in oog staan met die platonische soulmate. En de gevoelens die daarbij komen kijken, zijn zeker zo heftig.

Gillian Assor weet er alles van: op het moment dat zij en Emma Cohen elkaar aankeken, was het alsof ze "geraakt werd door de bliksem." 

Al 22 jaar onafscheidelijkGillian voelde zich onweerstaanbaar aangetrokken tot een vrouw, die ze nooit eerder had gezien. En ze kon alleen nog maar lachen. Tot haar vreugde, lachte het object van haar affectie terug en de twee raakten aan de praat. Om nooit meer uitgepraat te raken. En nu, 22 jaar later, delen ze nog steeds ieder dieptepunt, elk gebroken hart en alle mijlpalen. 

Emma en Gillian (rechts)

Geen Cupido, wel liefdeMisschien denk je dat Cupido met z'n pijl en boog bezig is geweest bij deze dames, maar Gillian was haar grote liefde David al drie jaar eerder tegengekomen. Nee, die leuke vreemdeling was de vrouw die ze nu al meer dan twintig jaar haar beste vriendin noemt. Het was zo gezegd 'vriendschap op het eerste gezicht', waarbij beide vrouwen ook echt het gevoel hadden dat 'het zo moest zijn'. 

Lees ook: Met deze vriendin deelt Máxima lief en leed

Vriendschap is chemistryMaar al is het niet seksueel, de gevoelens die zo'n vriendschap kenmerken, kunnen zeker zo heftig zijn. Gillian zegt ook dat de emoties die ze voelde tijdens die eerste ontmoeting, net zo'n impact hadden als toen ze David voor het eerst zag. En wat dat betreft is zij niet de enige: onderzoekers menen dat vriendschap draait om chemie, en maar liefst zestig procent van de mensen heeft hier ook ervaring mee, zo wordt gesteld.

Steeds meer 'zussen'Toch is het heel bijzonder dat Gillian en Emma (beiden 46) het gevoel hadden dat ze elkaar al jaren kenden. Ze ontmoetten elkaar die eerste keer op een trouwerij en bleven daar vervolgens "aan elkaar vastgeplakt" voor de rest van de dag. Ze zijn elkaar door de jaren heen ook steeds meer gaan zien als zussen. 

'Ik kan haar altijd bellen'Gillian: 'Ik weet niet of het komt door haar open gezicht of hartelijke lach, of gewoon door hoe makkelijk het is om met haar te praten, maar het lijkt wel of we de afgelopen twintig jaar in datzelfde moment, in die sfeer, zijn blijven hangen." Emma beaamt dat: "Op dat trouwfeest hebben we zoveel gelachen, de klikte gewoon." En dat is nog zacht gezegd, de vriendinnen spreken elkaar vier of vijf keer per dag om bij te praten. Emma: "Gillian is de enige die ik om elf uur 's avonds zou bellen. Geen tijdstip of onderwerp vindt ze vreemd."

KeerzijdeHet is rijkdom, zo'n intense vriendschap. Maar het heeft ook een keerzijde, zegt sociaal en cultureel antropoloog Jean Smith. "Als een vriendschap als deze voorbij is, blijf je ook achter met een gebroken hart en een verdriet dat net zo overweldigend is als wanneer een liefdesrelatie voorbij zou zijn."

Bron: Daily Mail