NATIONALE ZILVERDAG

NATIONALE ZILVERDAG

Verborgen zilverschatten, groot zilver, jong talent, taxateurs, demonstraties, open ateliers…. 

Zilverdag

Op 2e Pinksterdag, is Schoonhoven the place to be voor zilverliefhebbers. De historische binnenstad van Zilverstad Schoonhoven is van 10.00 tot 17.00 uur de ontmoetingsplek tussen goud- en zilversmeden en belangstellenden uit binnen- en buitenland. In meer dan 140 paviljoens en stands blinkt het zilver je verleidelijk tegemoet. Wist je dat in Schoonhoven al sinds de 14e eeuw met zilver wordt gewerkt? De ateliers, de enige Zilvervakschool van Nederland en het Nederlandse Zilvermuseum maken Schoonhoven al ruim 700 jaar dé zilverstad van Nederland! Niet alleen op 2e Pinksterdag, maar alle dagen van het jaar.

Een aantal bijzonderheden op een rij:

Opening De 32e Nationale Zilverdag wordt om 09.45 uur officieel geopend in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven door de voorzitter van de Zilverdag, Jan Lindsen en de burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard, de heer Roel Cazemier. Na de officiële opening worden de genodigden rondgeleid zodat ze een goed beeld krijgen van dit unieke evenement in Schoonhoven Zilverstad.

Open ateliers Schoonhovense goud- en zilversmeden De ateliers van de Schoonhovense goud- en zilversmeden zijn tijdens de Nationale Zilverdag geopend. Bezoekers kunnen de zilverkunst bewonderen en een kijkje achter de schermen nemen. Naast de open ateliers zijn er ruim 140 stands en paviljoens in de stad met deelnemers uit binnen- en buitenland.

Live sieradenshow Op het Doelenplein vindt om 11.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur een live sieradenshow plaats. Modellen laten op de catwalk de mooiste sieradenkunst van Schoonhovense goud- en zilversmeden zien.

Expositie van groot(s) eigentijds zilver Kunstzinnig vormgegeven groot zilver zoals schalen, kandelaars, vazen, bekers en vrije werken, gemaakt door toonaangevende zilversmeden met gebruikmaking van oude én nieuwe technieken. Dat kunnen bezoekers van de Zilverdag bewonderen op een bijzondere eenmalige expositie in het Stadhuis. Staat bij traditioneel zilver de gebruiksfunctie voorop, bij hedendaags zilver is allereerst de vormgeving belangrijk en komt functionaliteit op de tweede plaats. De deelnemende zilversmeden zijn grote (Schoonhovense) namen in de zilverkunst zoals onder andere Andre van Loon, Guido Schram, Tamara Kekerix, At Brandenburg, Huub Rogier, Jan van Nouhuys, Maja Houtman, Arjan Vrielink, Jef Huibers en Paul de Vries. De bijzondere eenmalige expositie met een grote variatie aan eigentijds groot zilver is vanaf 12.00 uur geopend voor bezoekers in de raadszaal van het Stadhuis aan de Haven.

Magazine met wandelroute Op de website www.zilverdag.nl is de Zilverdag folder met plattegrond en overzicht deelnemers, te downloaden. Het magazine wordt ook op de Zilverdag uitgereikt.

Experimentele sieraden Op het Doelenplein zijn tijdens de Zilverdag ‘experimentele sieraden’ te bewonderen. Sieraadontwerpers die handmatig edelmetalen al dan niet combineren met niet-edelmetalen of gebruik maken van nieuwe technieken waarbij edelmetalen worden bewerkt (bijv. etsen, zeefdruk of 3D printen).

Bereikbaarheid Schoonhoven is klein. Wij raden bezoekers daarom aan om de auto thuis te laten en bijvoorbeeld met de fiets of het openbaar vervoer naar Schoonhoven te komen. Tijdens de Nationale Zilverdag breiden busmaatschappijen Connexxion en Arriva en de veerdienst hun dienstregelingen uit.

Schoenen en voeten Cursisten van At Brandenburg van Goud- en Zilverwerk tonen hun werk. Centraal thema dit jaar: ‘schoenen en voeten’. De cursisten doorlopen het gehele traject: van het maken van een moodboard via een paar ontwerpfases, getekende en/of 3D schetsen en een plan van aanpak, tot het eindresultaat. Het resultaat is een grote verscheidenheid aan werkstukken van een kleine witgoud broche tot een zilveren object. Te zien tijdens de Zilverdag in de grote vitrine op de bovenverdieping van het atelier van At Brandenburg, Haven 70a.

Zilverdag

Goud- en Zilversmidsgilde St. Eloy Wist je dat het Schoonhovense goud- en zilversmidsgilde St. Eloy zich al meer dan 150 jaar inzet voor Schoonhovense goud- en zilversmeden? Het speciale keurmerk St. Eloy mag uitsluitend door de leden op hun werk worden aangebracht als extra waarborg voor ‘goud en zilverkwaliteit uit Schoonhoven’. Je vindt het Gilde St. Eloy tijdens de Zilverdag op de Dam. Daar wordt onder meer ‘the making of … de nieuwe ambtsketen’ getoond.

Horeca Op het Doelenplein vind je tijdens de Zilverdag 'het horecaplein'. Uiteraard zijn ook in de binnenstad veel gezellige terrasjes en locaties waar je een hapje kunt eten en wat kunt drinken.

Verborgen schatten in Bartholomeuskerk De RK Bartholomeus kerk (locatie: Wal 63) toont haar zilveren kunstschatten. Deze kerkelijke gebruiksvoorwerpen blijven normaal gesproken verborgen voor het publiek. Uit haar ‘schatkamer’ stelt de Kerk een groot aantal Pixus doosjes ten toon: zilveren doosjes waarin hosties werden bewaard om mee te nemen naar een zieke of een ziekenzalving. Eén van de oudste zilveren kunstschatten is een 17e eeuwse schaal met een gesmede rand van bloemen en bladeren. Ook de kerk zelf is de moeite waard om een kijkje te nemen vanwege onder andere de prachtige schilderingen op het houten gewelf.

Zilveren Geocache Over de hele wereld doen al miljoenen mensen van alle leeftijden mee aan het geocaching-spel. Een mooie manier om de Zilverstad te ontdekken. De zilvercache is te vinden onder de naam ‘Silver and the City’.

Zilverkunst op de rotondes Heb je de zilverkunst op de rotondes in Schoonhoven al gezien? Twee gestileerde koffiepotten door Jan van Nouhuys, een set ringen en een kralenarmband door Esther van Vliet en een zalm door Ruud Vos.

Live muziek Al vele jaren verzorgt de band SAHDW (’s Avonds Als Het Donker Wordt) de live muziek tijdens de Zilverdag.

Schoonhoven App Met de Schoonhoven App vind je de winkel die je zoekt en ben je altijd op de hoogte van de evenementen in de stad. Natuurlijk ontbreekt de informatie over de Zilverdag en de goud- en zilversmeden niet.

Speciale Zilverdag editie Trouwringroute Tijdens de Zilverdag maken deelnemers aan de Trouwringroute kans op een waardebon ter waarde van € 500,00. Stellen die de route lopen wordt gevraagd bij welke goudsmid of juwelier zij hun favoriete ringen hebben gezien. Het stel dat dit kenbaar maakt, dingt mee naar de waardebon. Direct na de Zilverdag wordt de winnaar bekend gemaakt. Daarnaast hebben de goudsmeden en juweliers nog een actie in petto: wie een set trouwringen bij één van de deelnemers van de Trouwringroute koopt, krijgt een briljant geslepen diamant (met een grootte van 0.03 ct) cadeau. www.TrouwringrouteSchoonhoven.nl

Masterclass Ook dit jaar is werk te zien van jonge zilversmeden, deelnemers aan de Masterclass. Zij voerden onder begeleiding van zilversmid Jan van Nouhuys en met gebruikmaking van de outillage van zijn atelier, hun eigen ontwerpen uit.

Silver Challenge In de Hoge Vierschaar is de Silver Challenge / Noviteitenshow te vinden. Een bijzondere expositie / wedstrijd met als doel het stimuleren van vernieuwing in het edelsmeden. De afgelopen jaren was er steeds verrassend werk te zien. De bezoekers van de Zilverdag zijn de jury en bepalen de winnaar.

Nieuwe sponsor Stichting Strand Links is de nieuwe sponsor van de Silver Challenge en het Innovatieplein op de Nationale Zilverdag in Schoonhoven. Stichting Strand Links heeft tot doel het bevorderen, stimuleren en ondersteunen van kunst en cultuur, in het bijzonder van jonge kunstenaars. Voorzitter Jan Lindsen: “Met deze bijdrage kunnen we de beide onderdelen door ontwikkelen om zo jonge talenten en nieuwe ontwikkelingen in de zilverkunst een podium te blijven bieden.”

Jong Talent Tijdens de Nationale Zilverdag is er speciale aandacht voor jonge talenten. Op het ‘Jong Talent plein’ (locatie: Kazerneplein bij het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven) presenteren jonge goud- en zilversmeden, (oud-)leerlingen van de Vakschool Schoonhoven, hun werk. Het Jong Talent plein is een initiatief van de stichting Nationale Zilverdag en de Vakschool Schoonhoven en wordt ondersteund door de Rabobank. De jonge talenten krijgen op deze speciale dag de kans om hun werk te tonen (en te verkopen) aan de 20.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Ook looft de Rabobank mooie prijzen uit, onder meer voor de tentoongestelde sieraden en de beste presentatie daarvan.

Wat is er te doen en te zien in het Nederlands Zilvermuseum tijdens de Zilverdag? Ruik, proef, hoor, voel en zie zilver zoals je dat zelden ziet. Met onder andere Deens design van Georg Jensen ‘Een avontuur in Zilver’. Zilversmederij, de nieuwe aanwinst ‘Tongue’ van Aldo Bakker, zelf aan de slag in het Zilverlab, Wereld van Zilver en Meesterstukken 2016 (het eindexamenwerk van studenten goud –en zilversmeden aan de Vakschool Schoonhoven). Entree: Begane grond gratis toegankelijk. Eerste en tweede etage: € 2,- p.p. Museumkaart geldig.

Taxateurs Al vanaf het begin zijn taxateurs present tijdens de Nationale Zilverdag. En ook dit jaar weer! Gerenommeerde taxateurs, gecertificeerd en gespecialiseerd in zilver en juwelen. Voorzien van de nodige apparatuur en naslagwerken nemen zij een prominente plaats in op de Dam. Zij taxeren gratis jouw goud- en zilver en dat levert vaak bijzondere schatten op.

De Vakschool Schoonhoven De Vakschool Schoonhoven geeft informatie en demonstraties op de Dam. Het eindexamenwerk, de Meesterstukken, is te zien in het Zilvermuseum. Op het Rabobank Jong Talent Plein presenteren (oud-)leerlingen hun werk. En er is Open Huis bij de Vakschool. Er rijdt een gratis pendelbus van de Koestraat/Kerkstraat naar de Vakschool en vv.

Kwaliteit De Stichting Nationale Zilverdag stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de Zilverdag. Alle deelnemers zijn op de hoogte van het kwaliteitsmanifest en op de Zilverdag wordt de kwaliteit bewaakt en gecontroleerd.

Nieuwe collectie Edelambachtshuys Het Edelambachtshuys is de voormalige synagoge aan de Haven 13. Het museum heeft een unieke collectie antiek Schoonhovens zilver. Primeur op Zilverdag: nieuwe toevoegingen collectie waaronder een prachtige Art Nouveau schotel in zilver met turquoise uit 1921 met nationale allure.

Meesterteken in straatbeeld Wist je dat in Zilverstad Schoonhoven 'Meesterteken-tegels' in de straat liggen? Een stoeptegel met daarop een meesterteken. Dat is het unieke teken dat elke zelfstandig werkende goud- en zilversmid al eeuwenlang op zijn werk afslaat. Een meesterteken maakt duidelijk wie het stuk of sieraad heeft gemaakt. De tegels liggen op plaatsen waar vroeger en nu goud en zilversmeden woonden en werkten in Schoonhoven.

De pleinen Voor ieder vakgebied is een apart deel van de binnenstad gereserveerd zodat je de specialiteiten makkelijk kan vinden Op het Kazerneplein (voor het Zilvermuseum) vind je dit jaar Het Rabobank Jong talent Plein. Op het Doelenplein: groot zilverwerk, Antiek zilvermarkt, boekenmarkt en sieraden met niet-edelmetaal. De Dam: branche ondersteunende organisaties, taxateurs en Gilde St. Eloy Kerkstraat: branche gerelateerde leveranciers voor goud- en zilversmeden. Denk bijvoorbeeld aan handgereedschappen, hamers, machines. Haven en Lopikerstraat: Goudsmeden, juweliers en graveurs. Op de Haven staat ook de Rabobank bus met pinmogelijkheden. Steenenbrug: het Edelsteen- en mineralenplein

Website: www.zilverdag.nl