In het kader van 'Elk nadeel heeft een voordeel': de weersverwachting leent zich voor een vervelend huishoudelijk klusje.
Is je diepvries ook één grote ijsklont geworden en is de binnenkant van je koelkast toe aan een sopje? Het is momenteel ideaal weer om dit klusje te klaren, omdat je zelfs de diepvriesspullen even buiten kunt leggen. Hoe doe je dat het veiligst?
Stappenplan
- Kies een moment dat de temperatuur onder het vriespunt is.
- Trek de stekker uit de koelkast, pak alles uit de diepvries in kranten en leg de etenswaren buiten in de schaduw, waar de zon er niet bij kan komen.
- Nu is het een kwestie van snel handelen: leg een grote handdoek onderin het vriesvak en voor de koelkast. Zet een pan heet water in het diepvriesvak op de handdoek en sluit de deur. Kwartiertje laten staan, omwisselen voor een nieuwe pan met heet water tot het aangekoekte ijs loskomt.
- In de tussentijd kun je het koelgedeelte schoonmaken met een zachte doek, warm water en een beetje afwasmiddel. Als het ijs in de diepvries kan worden weggeschoven (gebruik eventueel een houten lepel), is het een kwestie van dat vak schoonmaken en goed drogen.
- Schakel het apparaat weer in en leg de diepvriesproducten terug zodra het vriesvak weer op temperatuur is. Dat is 4 graden voor het koelgedeelte en -18 voor de diepvries. Check wel even of alles wat teruggaat nog goed hard bevroren is.
IJsvorming voorkomen
Het ijs koekt aan door vocht uit de lucht die binnenkomt. Open de deur van het vriesvak dus zo min mogelijk en zo kort mogelijk. Daarnaast helpt het om geen warme of lauwe bakjes of zakjes in de diepvries te leggen.
Als er veel ijs zit, krijgt de koelkast de ruimte minder goed koel en gaat hij meer energie verbruiken, het helpt dus ook in je energierekening om 'm ijsvrij te houden.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images