Lieve hemel, moeten we nu ook al koffieschaamte hebben?

koffie cappuccino

Het houdt niet op, niet vanzelf…

Zit je lekker aan je eerste bakje? Hou je vast, cappuccino is het meest vervuilende drankje, gevolgd door zwarte koffie. Reden: koffie heeft een grote impact op het milieu.

Havermelk it is...

Volgens Milieu Centraal staat de klimaatbelasting van een kop cappuccino of koffie verkeerd gelijk aan veertien kopjes espresso. Wil je op het klimaat letten, dan kan je beter geen of weinig melk in de koffie doen. Alternatief: de minder milieubelastende plantaardige melksoorten.

Keurmerken

Wil je zonder gewetensbezwaren toch koffie blijven drinken, kies dan voor koffie met keurmerken zoals UTZ en de Rainforest Alliance. Koffiepads zijn tegenwoordig voor 97 procent composteerbaar, dat scheelt alvast een slok op een bakkie.

Hervulbare cups

Zitten we nog met de populaire knoeivrije cups. Koffieproducenten werken hard aan afbreekbare cups, omdat er al een voorstel vanuit de EU ligt om de aluminiumcups te verbieden. Je hebt cups die je zelf kunt vullen (leuk werkje voor de lange winteravonden, weinig gemak), maar vanuit milieuoverwegingen kun je dan eigenlijk beter filterkoffie zetten. Of een schepje Buisman dan óók al niet meer mag, is niet bekend.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in