• Health

Allemaal beestjes: wat haal je met een echte kerstboom binnen?

Door Ella Vermeulen
echter kerstboom kerstballen

Wees gerust, het valt wel mee 🎄

Een echte kerstboom, wie houdt er niet van? De kleur, de geur, de traditie van veertien dagen lang naalden zuigen – het hoort er allemaal bij!

Nu niet meteen gaan gillen, maar met een echte boom haal je ook meteen een heleboel huisdieren binnen. Zo'n ding wemelt van de insecten en spinnen

Volgens entomoloog Bjarte Jordal van de Noorse Universiteit van Bergen wordt een kerstboom bij binnenkomst in je huis al bewoond versierd met zo'n 25.000 kleine beestjes. Er krioelen springstaartjes en kleine spinnetjes door de pot. En er kruipen er allerlei mijten en wantsen over de takken.

kerstboom interieur
© Getty Images

Het goede nieuws is dat de meeste beestjes binnen een dag al het loodje leggen. Dat komt omdat het binnen warm en droog is, daar kunnen ze niet tegen.

"Zowel de kerstboom als het huis zijn heel droog. En de meeste insecten leven niet van de boom, maar alleen erop. Omdat ze zich niet kunnen voeden met het beperkte plantenleven dat in de meeste huishoudens kan worden gevonden, zullen de beestjes snel uitdrogen en sterven", aldus Jordal.

Mocht je toch een beetje griezelen, schudt 'm dan eerst buiten stevig uit en plaats 'm een etmaal 'in quarantaine' in een schuur, dat scheelt beslist in het aantal beestjes dat mee naar binnen verhuist. En nogmaals: daar leggen ze snel het loodje, dus laat het je kerstplezier niet vergallen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in