Indische rijsttafel is nu Nederlands erfgoed

Door Ella Vermeulen
Indische rijsttafel is nu Nederlands erfgoed

Je krijgt er meteen trek van!

Indisch koken en de Indische rijsttafel zijn uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Ze behoren nu tot de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, waarin met enige regelmaat ambachten, feesten en gewoontes worden bijgeschreven.

"Indisch koken en de Indische rijsttafeltraditie hebben hun oorsprong in het voormalig Nederlands-Indië. Zodoende maakt dit immaterieel erfgoed deel uit van de sociaal-culturele gemeenschap die haar wortels heeft in voormalig Nederlands-Indië, die na de dekolonisatie is blijven voortbestaan", aldus de organisatie achter de inventaris over de 200ste bijschrijving.

Officieel heeft een rijsttafel 15 verschillende gerechtjes (het moet altijd een oneven getal zijn) en eet je er witte rijst bij (dus geen gebakken rijst).

Indische rijsttafel is nu Nederlands erfgoed

Nog een ander culinair gebruik uit het Verre Oosten kwam op de inventaris: papeda slurpen. Papeda is een traditioneel Moluks gerecht en dient direct vanaf het bord opgezogen of opgeslurpt te worden, wat volgens de organisatie 'enige oefening vereist' en banden tussen de gezellig samen slurpenden versterkt.

Oók immaterieel erfgoed

Ook 'op het water wonen', papier scheppen, de Bidweg van de Sterre der Zee, een eeuwenoude vaste route door het centrum van Maastricht waarop vaak de Rozenkrans wordt gebeden, zijn bij de inventaris beland, net als de Grote Zwaagse Carnavalsoptocht in het dorp Zwaag.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in