• Lifestyle

Humberto Tan schrijft indrukwekkend boek over 100-plussers: 'Ze omarmen het leven'

Door Ella Vermeulen
Boek Humberto Tan

'Morgen gaat het beter.'

Het is een indrukwekkend salontafelboek geworden: Morgen gaat beter. Humberto Tan interviewde en fotografeerde hiervoor meer dan honderd mensen van honderd jaar en ouder.

Hij stelde ze vragen over hun gelukkigste moment, hun grootste angst en hun diepste dromen. Het resultaat is een prachtige verzameling foto’s en interviews, die soms indringend, soms ontroerend, soms vrolijk of verdrietig zijn. En meestal zijn ze dat allemaal tegelijk. Het schetst een intrigerend tijdsbeeld van de afgelopen eeuw en levert verrassende inzichten op dankzij tienduizend jaar aan levenservaring.

Wat was het geheim van de 100-plussers? "Dat er geen geheim is," zegt Tan in het Nederlands Dagblad. "Ik vroeg ze allemaal om gezondheidstips. Die varieerden van niet teveel drinken tot dagelijks een koude pannenkoek eten. Daar zit geen lijn in.

'HET GAAT NIET OM WERK OF PRESTIGE, MAAR OM MENSEN OM JE HEEN'

In de wetenschap zie je twee lijnen: Je DNA en hoeveel mensen in je omgeving je kunnen helpen en om je geven. Met name die tweede is belangrijk. Het gaat niet om werk of prestige, maar om mensen om je heen. Een man vertelde dat hij voor al zijn kleinkinderen hun rijbewijs betaald heeft. Als aandenken. Zo zouden ze iedere keer dat ze in de auto stapten, aan hem denken."

"We schrijven mensen boven de zestig al af. En dan hebben ze soms nog veertig jaar te gaan. Alles wat oud is, vinden we niks. Ik hoop dat mijn boek laat zien dat oud worden ook kracht kan betekenen. En dat we meer naar ouderen luisteren. Luisteren naar hun levensverhalen en ervaringen. We hoeven niet over alles het wiel opnieuw te vinden. Soms moet je gewoon met je opa of oma praten: Hoe deed u dat, hoe ziet u dat. Het is de moeite waard."

Morgen gaat het beter is een monument van een boek en kost 75 euro.

Boek Humberto Tan

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in