Wereldberoemd restaurant Noma sluit (maar je hébt nog even)

Noma Kopenhagen

Aan alles komt een einde, ook aan couverts van 500 euro en meer. Het wereldberoemde restaurant Noma sluit eind 2024 haar deuren, na jarenlang fijnproevers naar Kopenhagen te hebben getrokken.

Het is financieel en emotioneel niet langer vol te houden, aldus chef-kok en eigenaar René Redzepi (45) in The New York Times: "Het concept van haute cuisine met slopende uren en intense werkcultuur heeft een breekpunt bereikt."

Daarmee geeft hij aan dat de culinaire hoogstandjes die de elite zich kan veroorloven een enorme wissel trekken op zijn personeel en zijn persoonlijke leven. René is veelvuldig uitgeroepen tot 's werelds meest briljante en invloedrijke kok, maar zoals soms ook bij Michelin-koks gebeurt lijkt de glans van het werk verdwenen.

Er speelt echter meer: na kritiek op de werkomstandigheden zag Redzepi zich genoodzaakt om de vele stagiairs die in dienst zijn sinds oktober ook een vergoeding te geven. De kosten daarvan lopen op tot meer dan 48.000 euro per maand. Het is verder financieel niet haalbaar om zijn bijna honderd werknemers eerlijk te compenseren, tegen prijzen die de consumenten zullen accepteren.

Eind 2024 sluit het restaurant dus haar deuren. Redzepi blijft aan het werk als kok, maar dan in zijn eetlaboratorium dat gewijd zal zijn aan voedselinnovatie en de ontwikkeling van nieuwe smaken. Het nieuwe Noma zal af en toe wel als pop-up restaurant opengaan.

Het in 2003 geopende restaurant is vijf keer uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, als winnaar op een lijst van vijftig. Noma voerde de lijst aan in 2010, 2011, 2012, 2014 en voor het laatst in 2021. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in