Jonnie en Thérèse Boer weer op de eerste plaats met De Librije

Jonnie en Thérèse Boer weer op de eerste plaats met De Librije

Standvastige Top 3 in de 45ste editie van restaurantgids Lekker500.

Jonnie en Thérèse Boer staan weer op de eerste plaats in de 45ste editie van restaurantgids Lekker500. Het culinaire koppel uit Zwolle behoort al ruim dertig jaar tot de absolute top met restaurant De Librije.

Ze zijn samen een fenomeen vol bevlogenheid: Jonnie Boer in de keuken en Thérèse aan het hoofd van de zwarte brigade. Hiermee hebben ze de nummer 1 positie van 2022 weten te behouden.

Op de tweede plaats landt de innoverende chef Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze.

Jonnie en Thérèse Boer weer op de eerste plaats met De Librije

Gevolgd door de andere superchef, Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen op plaats drie. Bijzonder is dat de gehele Top-3 bestaat uit stellen die samen ondernemen.

The Best of the Rest

Chef Syrco Bakker stijgt dit jaar met restaurant Pure C in Cadzand van plaats 5 naar 4.

Gevolgd door chef- kok Hans van Wolde van restaurant Brut 172 in het Limburgse Reijmerstok, die vorig jaar vanuit het niets in de Top-5 belandde.

De Lindehof in Nuenen van Soenil Bahadoer, is enig in zijn soort en staat stevig op plaats 6.

Het restaurant dat na De Lindehof komt is Spectrum waar Sidney Schutte de culinaire scepter zwaait: het stijgt ten opzichte van vorig jaar een plaatsje naar 7. 

Restaurant Fred in Rotterdam van Fred Mustert staat dit op 9, en is daarmee ook een plaats gestegen is de Top-10. Goed om te zien dat de Top-10 dit jaar liefst zeven verschillende provincies vertegenwoordigt.

Nieuwkomers

Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van chef-kok Emile van der Staak komt van plaats 26 de Top 10 in en staat op nummer 8 met zijn botanische gastronomie.

Ook nieuw in de Top-10 is restaurant Flore in Amsterdam, waar Bas van Kranen in het statige etablissement van Hotel de l’Europe vernieuwing (en meer duurzaamheid) wist te brengen. Hij stond in 2021 op de 16de plaats en steeg door naar de 10de plek.

Over Lekker

Ook dit jaar stuurde Lekker haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw uit in het Nederlandse culinaire landschap, van bistro tot sterrenzaak. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 adressen op, waaronder 49 restaurants die de gids als nieuw betreden. Je bestelt 'm hier.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in