Deze twee chefs kunnen werkelijk tóveren met groente

Deze twee chefs kunnen werkelijk tóveren met groente

En dat is nog eens heerlijk herfstig tafelen.

Groen eten, dat wil zeggen duurzaam én met meer groente, is heter dan heet. Dat hoef je niet van ons aan te nemen. Het zegt alles dat Michelin sinds vorig jaar ook groene Michelinsterren uitdeelt.

In Nederland hebben we acht restaurants met zo'n ster, dus je kunt je hart ophalen. Maar mocht je niet weten waar te beginnen dan tippen wij je graag twee restaurants die je écht niet wilt missen (of die focus op duurzaamheid je nou wel of niet aanspreekt trouwens).

Triptyque in Wateringen

De eerste is Triptyque van chef Niven Kunz en zijn vrouw Virginie van Bronckhorst-Kunz. Al járen is Niven een begrip in Nederland, maar in 2020 besloot hij zijn restaurant Niven in Rijswijk te sluiten, na tien jaar met een ster. Hij begon later dat jaar Triptyque in Wateringen en al snel zoemde het dat er een groene ster op komst was. Die kregen ze dus ook, en dat proef je.

Bij Triptyque wordt gekookt volgens het 80/20-principe dat Kunz altijd heeft aangehouden: 80 procent groente dus. Al is het soms nog veel meer. De ingrediënten komen uit het Westland, van om de hoek dus. 

Bolenius in Amsterdam

Chef Luc Kusters kookt op de Amsterdamse Zuidas al twaalf jaar de sterren van de hemel en scoorde met zijn restaurant Bolenius een Michelinster (in 2016) én zo'n nieuwe groene ster. Dagelijks haalt hij vers waar uit de eigen moestuin naast het restaurant en de kaart laat zich omschrijven als minimalistisch en puur, maar ook inventief.

De bordjes zijn beeldschoon, je gelooft niet wat je ruikt en proeft, niet voor niets wordt Bolenius ook wel 'het vlaggenschip van de Dutch Cuisine' genoemd.

Ga ook wat vaker op groen en reserveer een tafeltje bij Triptyque of Bolenius dit najaar. Succes gegarandeerd, weten we uit ervaring.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in