3 verrassende Nederlandse vismenu's die je echt niet mag missen

Ben je dol op seafood? Dan wil je hier écht snel eens langs.

Restaurant Bridges The Grand
© Sofitel Legend The Grand

Hoe vaak maak jij thuis vis? Is het antwoord ‘niet vaak genoeg’, weet je er niet altijd raad mee of wil je gewoon écht lekker en decadent genieten van de beste en vooral ook meest verrassende vismenu's van Nederland? Dan moet je bij deze drie adresjes zijn. Waarna je nooit meer hetzelfde naar vis zult kijken.

1 –Bridges (Amsterdam)

Het restaurant van het zalige hotel The Grand vlak achter de Dam (met uitzicht op de gracht natuurlijk!) specialiseert zich in vis, en dat zie je terug op de leuke menu’s voor lunch en diner. Waar sinds kort ook weer een oude bekende te bestellen is: de zeebaars in zoutkorst. Die verdween een paar jaar geleden van het menu, maar er bleef maar naar gevraagd worden.

Dat snappen wij helemaal. Een enorme zeebaars in een heerlijk geurige zoutkorst met de lekkerste bijgerechtjes van lokale producten (denk de lekkerste aardappelsalade ever, Nederlandse kropsla met scheermessen). Om met z’n tweeën te delen, altijd een leuke eetervaring. Maar vooral om je vingers bij op te eten. Hopelijk verdwijnt hij nooit meer van het menu, maar voor de zekerheid toch maar gaan nu hij er weer is. En laat sommelier Roos Stevens dan gelijk uitpakken met haar wijnkennis, want vis moet zwemmen.

2 – De Kromme Watergang (Hoofdplaat)

Je wordt niet zomaar vijf jaar op rij uitgeroepen tot het beste visrestaurant van Nederland. De Kromme Watergang is dan ook niet je minste restaurant, met twee Michelinsterren. Dit jaar bestaan ze dertig jaar, en dat wordt gevierd met een speciaal jubileum-menu met alle toppers van toen en nu. Een ode aan dertig jaar en een voorbode van de toekomst in vijf visgangen: zeebaars, coquilles, garnalen, tarbot en kokkels, Oosterschelde kreeft.

Echt zo’n menu waar je voor uitrukt naar Zeeland, waar het sowieso goed toeven is. De keuken wordt nog steeds bestierd door chef Edwin Vinke, maar zijn zoon Tom drukt ook steeds meer zijn stempel op het restaurant. Op naar de zestig jaar. Maar in the meantime: boeken!

3 – Hokkai Kitchen (IJmuiden)

De plek voor een onverwacht diner, want héél on-Nederlands ligt dit sushirestaurant (geen take-out!) op een industrieterrein in de haven van IJmuiden. Van buiten verdient het geen schoonheidsprijs, maar dat is nou juist zo leuk aan Hokkai, want ondertussen eet je er misschien wel de lekkerste sushi van heel Nederland.

Binnen zit je overigens heel gezellig, maar zodra je begint te eten doet dat er nog maar amper toe. Bestel zeker weten het vijfgangen omakase-menu samengesteld door chef Ohtawara (voorheen van het Okura) en laat je heerlijk in de watten leggen. Verser dan vers, en Hokkai levert aan geweldige restaurants dus je wéét gewoon dat het met de ingrediënten wel goed zit. Wel goed vroeg reserveren, want het restaurant is maar klein (maar o zo fijn).

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in