Het is zo'n 40 dagen eerder lente door de zachte winter

Door Ella Vermeulen
sneeuwklokjes

Er bloeit al van alles en dat is vroeger dan ooit.

Misschien is het je ook al opgevallen tijdens een wandeling: krokussen knallen de grond uit, er zijn blauwklokjes te spotten en narcissen bloeien al. Sneeuwklokjes zijn altijd vroeg, maar bloeien nu extra uitbundig en Maartse viooltjes staan dit jaar zo'n 40 dagen eerder in bloei dan 50 jaar geleden. Geen wonder dat in januari het aantal hooikoortsklachten al toenam: ook de hazelaar en els waren heel vroeg in bloei.

Warme winter

Vergeleken met andere jaren in deze eeuw bloeien de bloemen 15 tot 22 dagen eerder. Dat komt door klimaatverandering en ook door de warme winter van dit jaar. Deze winter eindigt vrijwel zeker in de top 10 van warmste winters sinds 1901, aldus biologen van de Wageningen Universiteit.

Ook de kornoelje bloeit al

De lente is dit jaar begonnen in februari in plaats van op 21 maart, aldus de wetenschappers. Struiken en planten die traditioneel het begin van de lente aankondigen staan al volop in bloei. Bijvoorbeeld de gele kornoelje, de zwarte els en het klein hoefblad, planten die vijftig jaar geleden pas in de tweede helft van maart in bloei kwamen.

Natuurkalender.nl houdt al 22 jaar bij hoe de natuur zich ontwikkelt. Waarnemingen van eerste bloei of pasgeboren dieren kunnen via de website worden doorgegeven. De waarnemingen en wetenschappelijke gegevens zorgen samen voor inzicht in het effect van klimaatverandering op de natuur, aldus de biologen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in