Hemels! Er is een groene komeet te zien

Door Ella Vermeulen
Groene komeet

'Waar is de verrekijker?!'

Een groene komeet die voor het laatst de aarde passeerde in het stenen tijdperk is nu met een beetje hulp te zien. De komeet doet zo’n 50.000 jaar over zijn baan rond de zon en staat momenteel het dichtst bij de aarde.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA spotte de groene komeet, genaamd C/2022 E3 (ZTF), in maart 2022. Ondertussen is deze al enkele weken zichtbaar vanop het noordelijk halfrond, maar nu is hij op iets minder dan 42 miljoen kilometer afstand van de aarde het helderst.

Met het blote oog kun je 'm niet zien – het is meer een wazig vlekje – maar met een verrekijker of telescoop kun je hem wel vinden, met staart en al, zeker als je op een donkere plek bent. Met behulp van zoekkaartjes kun je kijken waar de komeet op dit moment staat ten opzichte van de bekende sterrenbeelden om te weten waar je moet zoeken.

De Groene zal in begin februari zichtbaar blijven, je vindt hem tussen Mars en de ster Capella op 8 februari en dichtbij Mars op 10 februari.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in