Heb je ook last van een Dry January dip?

Heb je ook last van een Dry January dip?

Jacqueline van Ontwijnen.nl sleept je erdoor!

Jacqueline van Lieshout (47, ontwijnen.nl) doet al 5,5 jaar aan ‘Dry January’ en weet alles van de moeilijke momenten:  

Zo halverwege de maand januari merk ik vaak bij mijn lezers, deelnemers en mensen die ik persoonlijk begeleid, dat de motivatie een beetje wegzakt.

'Het is zo sáái zonder wijn'

Waarom doe ik mezelf dit aan, vragen ze zich af. Al die borrels die eigenlijk stom zijn met een glas water, etentjes die zó lang duren wanneer je niet drinkt en het is zo sáái zonder wijn.

Ik weet het, ik heb dit zelf toen ik net stopte ook heel sterk ervaren, zelfs tot tranen aan toe. Want ik was zielig omdat ik niet dronk, dat voelde echt zo.

'Alcohol was mezelf even wikkelen in rood fluweel'

Niet zo gek, want al jarenlang was alcohol nu eenmaal mijn vriendje; lekker gezellig, een beetje verdoofd, ontspannen, even rust, even niks, even mezelf wikkelen in rood fluweel, zoals ik in mijn boek ‘Ontwijnen’ zeg.

Hoe sleep je jezelf door een low point heen? Het is een beetje vergelijkbaar met het volgen van een dieet, waarin je ook dips en plateaus ervaart en je echt moet vechten om niet op te geven.

Maak een nieuwe planning

Voorbereiding is superbelangrijk voor een Dry January maand. Zie het ook echt als een project, met taken (bewust op andere manieren ontspannen, afspraken eerder op de dag plannen, rust en slaap prioriteit geven), to do lijsten (verwenmomenten inplannen) en soms gewoon even denken aan de wijze woorden van Barrie Stevens: ‘vooral doorgaan’. En nu, halverwege, is (weer) gaan zitten met pen en papier echt belangrijk voor de komende twee weken.

'We kijken met oogkleppen uit naar het 'wijnen' moment'

Een maand niet drinken voelt voor velen alsof de kleur uit het leven is. Sterker nog, het idee van op vakantie zonder drank is voor velen volstrekt bizar.

Weet je hoe dit komt? Omdat velen van ons al jaren met grote oogkleppen op uitkijken naar het ‘wijnen’ moment. Dát is genieten, dat is vakantie, dat hebben we verdiend!

Door de oogkleppen zien we niet meer wat er nog meer is en dat is in het gewone leven ook zo. Alles buiten ons glas om, is er namelijk gewoon nog. Ons gezin, onze vrienden, ons werk, onze andere bezigheden en alles wat het leven biedt. Alleen zijn we vergeten dat dit er is en zien het echt niet meer. En trek in een glaasje? Deze verdwijnt echt meestal na een minuut of 10, wist je dat?

'Behandel een dip als de start van een nieuwe periode'

Dus, behandel een dip als de start van een nieuwe periode, plan vooruit, zorg dat je heel bewust bedenkt waar je gelukkig van wordt en zorg ervoor dat je deze dingen ook echt gaat doen.

Deze periode is helemaal voor jou, waarin je niet mee hoeft te doen, je je niet aan een groep moet aanpassen, nee, echte ‘me-time’.

Het is het zo waard, kan ik je vertellen na ruim 5 ½ jaar alcoholvrij, nog vele malen meer dan je denkt. Maar dat het even moeilijk is, dat begrijp ik echt goed.

Daarom nog even een nadenker voor je, een quote van een van mijn Ontwijnen coaches: ‘Alles wat ik dacht te vinden in een fles wijn, vond ik makkelijk toen ik stopte’.

Foto (c) Ontwijnen.nl 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in