Deze cocktail is al zo'n 300 jaar oud en eigenlijk een medicijn.
Bitterballen en mosterd. Kaas en ananas. Tomaat en basilicum. Koffie en karamel. Sommige duo's smaken samen zo goed, dat ze al jaren onafscheidelijk van elkaar worden geserveerd.
Zo ook de klassieker Gin & Tonic, vermoedelijk de oudste cocktail ooit. Hij ontstond ergens in de 18de eeuw, binnen de British East India Company in India. Er heerste destijds malaria, de quinine in tonic water bleek daartegen te helpen, zo ontdekte de Schotse arts George Cleghorn.
De bittere smaak viel echter niet in de, euh, smaak. Zodat Britse officieren water, suiker, limoen of citroen en gin aan het tonic water toevoegden. Gin werd ook al een medicinale werking toebedacht: in de 18de eeuw was het in Nederland een populair middel tegen jicht, galstenen en maagklachten.
De combinatie van deze twee leverde de wereld de G&T op, een drankje dat weliswaar af en toe wat minder fashionable is, maar de afgelopen eeuwen nooit meer is verdwenen. Sinds een paar jaar is het weer knetterhip, door alle niche gins die er tegenwoordig worden gedestilleerd en die voor net even andere smaken zorgen.
Het is vandaag International Gin & Tonic Day, dus mix er gerust zelf een: 1 deel gin en 2 delen tonic over ijsblokjes gieten met een schijfje limoen of citroen en je bent er al. Er zijn overigens veel variaties te bedenken – met komkommer, gember, eetbare bloemen, kruiden – maar de klassieker is en blijft toch altijd een smaakfeestje op zich. Iets met een bittertje, bubbels, een vleugje lavendel en fris zuur – niets meer aan doen.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in