Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ga je samenwonen met je nieuwe liefde? Pas op voor dubbele verzekeringen

Een nieuwe liefde kan leiden tot samenwonen en dan heeft het zin om even jullie verzekeringen te checken, of er niet teveel dubbelt.

stel plattegrond huis verhuizing

De ene keer vergeet je je tandenborstel. De andere keer kom je laat uit werk en moet je zelf nog koken. Heb je een relatie, maar woon je nog allebei apart? Dan herken je het vast wel. Niet gek dat je op een gegeven moment uitkijkt naar een volgende stap: samenwonen.

Maar voor het zover is moet je eerst nog flink wat regelen. Ook de financiële zaken. Zelfs mensen die al jaren samenwonen betalen vaak te veel. Welke woonverzekeringen kun je opzeggen? Verzekeringsexpert Michel Ypma van Independer helpt je op weg. 

Nouveau i.s.m. Independer

Wat is voor jou de beste en goedkoopste woonverzekering

Koophuis: sluit een opstalverzekering af 

Gaan jullie samenwonen in een koophuis? Dan is een opstalverzekering belangrijk. Met deze verzekering zijn alle onroerende zaken gedekt bij schade. Denk aan de woning zelf, maar ook de keuken en badkamer. De hypotheekverstrekker heeft in de voorwaarde staan dat je je huis moet verzekeren met een opstalverzekering. Voordat het huis jouw eigendom wordt bij de notaris, moet je dit geregeld hebben. 

Een opstalverzekering sluit je af voor het huis, dus je hebt er maar één nodig per huishouden. Michel Ypma: “Ga je samenwonen in een koopappartement? Dan is de kans groot dat de VvE al een opstalverzekering heeft geregeld. Check dit goed, zodat je zeker weet hoe het geregeld is. Bij een huurhuis is de verhuurder verantwoordelijk voor een opstalverzekering en hoef je die dus niet zelf te regelen. Controleer wel of de verhuurder ook het glas van je woning heeft verzekerd. Zo niet, dan kun je die als aanvullende verzekering bij je inboedelverzekering afsluiten.” 

Een inboedelverzekering per huishouden 

Net als de opstalverzekering loopt ook de inboedelverzekering per huishouden. Deze verzekering heb je eigenlijk altijd nodig, ook bij een huurhuis. Hebben jullie voor het samenwonen allebei een inboedelverzekering? Dan kan je in de nieuwe situatie kiezen. Je kunt een van de inboedelverzekeringen opzeggen en de andere aanpassen. Er is namelijk een nieuw adres en het huishouden bestaat nu uit twee personen in plaats van één. Omdat dit gevolgen heeft voor de premie, weet je niet of je nog wel de beste en goedkoopste verzekering hebt. Het is dus verstandig om een vergelijking te maken. Zo zie je of je beter beide verzekeringen kunt opzeggen en een nieuwe kunt afsluiten bij een andere verzekeraar.

Check aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is altijd handig. Hiermee ben je namelijk verzekerd als je zelf schade veroorzaakt of kapot maakt. Ga je samenwonen? Dan is één aansprakelijkheidsverzekering genoeg. Maar let wel op: het is niet slim om zomaar één verzekering door te laten lopen en de andere op te zeggen. Een huidige verzekering moet je wel wijzigen. Door het samenwonen verandert namelijk de gezinssamenstelling. Je betaalt een hogere premie, maar één verzekering is alsnog voordeliger dan twee aparte. Je kunt de aansprakelijkheidsverzekering gelijk regelen bij het afsluiten van een nieuwe woonverzekering. Alle verzekeraars bieden deze aan als extra dekking. Dan heb je alles in één keer goed geregeld. 

Rechtsbijstand: een is voordeliger dan twee

“Ook de rechtsbijstandverzekering kun je het beste per huishouden afsluiten. De premie wordt dan wel wat hoger. Met meer mensen in huis is de kans namelijk groter dat je aanspraak maakt op juridische bijstand. Maar het is nog steeds voordeliger dan twee losse verzekeringen”, aldus verzekeringsexpert Ypma van Independer. Sluit je een nieuwe rechtsbijstandverzekering af? Weet dan dat kwesties die al spelen voor je een nieuwe verzekering afsluit, niet verzekerd zijn op de nieuwe verzekering. Meestal heb je daarom ook te maken met een wachttermijn. 

Verzekeringen opzeggen? Denk aan opzegtermijn

Heb je al jullie verzekeringen onder de loep genomen? Dan is de kans groot dat je een verzekering wilt opzeggen. Vergeet niet om dit op tijd te doen. Houd rekening met de opzegtermijn en voorwaarden van de verzekeraar. Zo ben je niet dubbel verzekerd en bespaar je kosten. De opzegtermijn kan per verzekeraar verschillen, van dagelijks opzegbaar tot maandelijks opzegbaar.

Bereken wat je kunt besparen op jouw woonverzekering 



 

Lifestyle
  • Getty Images