Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Flatbread is populair, maar is het echt zo gezond?

Het is niet aan te slepen in de supermarkten: flatbread is steevast uitverkocht en wordt massaal verkozen boven gewoon brood. Hoog tijd om eens uit te zoeken waarom iedereen er zo dol op is.

Flatbread

Het dunne, licht krokante brood met een zachte binnenkant doet een beetje denken aan pizza. Maar als we de gezondheidsliefhebbers op social media mogen geloven, is flatbread een stuk gezonder dan pizza én gewoon brood.

Flatbread

Flatbread is een plat, meestal ongegist brood dat dun wordt gebakken of gegrild. Het kent een lange geschiedenis en komt in uiteenlopende vormen voor in keukens over de hele wereld – van Libanese khubz en Indiase roti tot Mexicaanse tortilla en Italiaanse piadina. En tegenwoordig ook in onze Hollandse lunchpauze, met kaas en een lekkere saus!

Doordat het luchtiger is dan regulier brood, wordt flatbread vaak geserveerd als toevoeging bij warme gerechten, frisse salades of als dipbrood bij mezze en spreads. Ook als snelle lunch, belegd met gegrilde groenten, hummus of zalm, is het geliefd. En misschien wel het grootste voordeel: je kunt er alle kanten mee op.

Gezond, of toch niet?

Flatbread is vooral populair omdat het relatief weinig calorieën bevat en rijk is aan eiwitten. Toch maakt dat het niet automatisch gezonder. Veel flatbreads worden gemaakt van witte bloem, en dat bevat nu eenmaal minder vezels en voedingsstoffen dan volkorenmeel.

Kies je voor een volkoren flatbread, zonder toegevoegde suikers en met weinig zout, dan zit je meestal goed. Let er wel op dat het nauwelijks jodium bevat – een mineraal dat we in Nederland vaak juist via brood binnenkrijgen.

Of flatbread een gezonde keuze is, hangt dus af van wat erin zit en wat je belangrijk vindt. Traditionele recepten zijn vaak eenvoudig: bloem, water, zout en een beetje olie. Daardoor is het licht verteerbaar en vaak iets minder calorierijk dan regulier brood.

Kant-en-klare varianten kunnen wel extra toevoegingen bevatten, zoals conserveermiddelen, suiker of te veel zout. Zelf maken, met bijvoorbeeld volkorenmeel en olijfolie, is dan een slim alternatief. En met verse, vezelrijke toppings maak je er in een handomdraai een voedzame en lekkere maaltijd van.

Lifestyle
  • Foodies, NSMBL, MaxVandaag
  • Adobe Stock