Even geen apps is de ideale digitale detox

Even geen apps is de ideale digitale detox

Een maand 'digitaal minimalisme', trek je dat?  

Word je soms ook gek van alle pushberichten, piepjes, bliepjes en appjes? Helemaal zonder smartphone is niet echt ideaal, maar een beetje minder kan natuurlijk wel. Hoeveel minder bij je past, ontdek je tijdens een maandje 'digitaal minimalisme' en dat werkt zo: 

Definieer wat je nuttig gebruik van technologie vindt. Wanneer verrijkt het je leven: waar kun je écht niet zonder? Waar wil je het voor gebruiken, en waarvoor niet? Wanneer is het eigenlijk vooral irritant? Schrijf het op.

Neem dertig dagen pauze van zoveel mogelijk digitale technologie in je leven. Verwijder liefst al je apps, neem een time-out van sociale media, like en deel even helemaal niks. Wees hier gedisciplineerd in, anders ontstaat er weer ruis.

Probeer in je minimalistische maand meer dingen te doen waarvan de smartphone anders afleidt. Maak eens iets met je handen, lees een boek, breng wat tijd door in je eentje met niets meer dan een opschrijfboekje en een pen. Of doe niets. Zomaar even zitten, voor je uit kijken en lummelen is heel goed voor een mens.

Na een maand laat je weer apps in je leven toe. Installeer ze één voor één, vraag je af of je er blij van wordt. Bepaal het nut van een technologie, hoe benut je het potentieel zonder dat het je afleidt van wat je belangrijk vindt? Hou pushberichten uit. En zet apps in neutraal uitziende mapjes: als ze niet op je startscherm verschijnen, is de verleiding ook al kleiner om erop te tikken. 

Bron: NRC, beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in