Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Einde van een tijdperk: vaarwel, acceptgiro…

Na 46 jaar trouwe dienst is het vanaf morgen over en uit met de acceptgiro en dat is toch het einde van een tijdperk.

Een papieren acceptgiro om een bankoverschrijving te doen

Eerst blauw, toen geel, nu opgeheven.

Eerst vulde je 'm met de hand in, daarna kreeg je hem meestal voorgedrukt: de acceptgiro. En het was in 1977 een uitvinding van jewelste, want je hoefde niet meer naar de bank of het postkantoor om een girale overschrijving te doen. Het kon toen voortaan thuis: invullen, posten klaar.

Topjaar 1995

Met zo'n 300 miljoen verwerkte exemplaren in 'topjaar' 1995 beleefde de acceptgiro ooit gouden tijden. Ruim een kwart eeuw later is dat aantal afgenomen naar zo'n 3 miljoen. Per acceptgiro zijn de kosten te hoog voor betaaldienstverlener Currence en dus verdwijnt de gele betaalstrook morgen, na 46 jaar trouwe dienst.

Collectief betaalmiddel

Met de invoering van de acceptgiro kwam er een stuk gemak bij: de gegevens van de ontvanger waren al ingevuld. En het was een collectief betaalmiddel: je kon het ook gebruiken als je geen klant was van de postcheque en girodienst, die ook al acceptgiro's had", zegt Gijs Boudewijn, directeur van Betaalvereniging Nederland bij de NOS.

Geboren als ponskaart

Overigens was het in eerste instantie geen gele papierstrook, maar een ponskaart. In de jaren 80 werd die vervangen door een blauw formulier dat optisch leesbaar was. Pas in 2002 werd de blauwe variant vervangen door een gele.

Steeds meer digitaal

Waarschijnlijk heb je de afgelopen tijd nog amper acceptgiro's ontvangen. Bedrijven, goede doelen en zelfs de Belastingdienst hebben 'm al vervangen door middel van een (digitale) brief per mail met daarop alle gegevens en/of een digitale betaaloptie. Verder worden veel overschrijvingen geregeld via automatische incasso. Voor goede doelen is Mijn Eenmalige Gift in het leven geroepen.

Alternatieven

Het verdwijnen van de acceptgiro is wel lastig als je niet handig bent met online bankieren, geen smartphone of laptop hebt of uit principe tegen deze vorm van betalen bent. In dat geval is er het papieren overschrijfformulier van je bank. Dat werkt eigenlijk net zo als een acceptgiro, alleen moet je zelf alle gegevens invullen. Het is wat omslachtig, maar zo kun je toch je betalingen regelen, zonder de goeie ouwe acceptgiro die voortaan verleden tijd is.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Lifestyle
  • ANP / Rob Engelaar