Het kan de beste overkomen: je let even niet op en het diner loopt in het honderd. Of toch niet? Met deze hacks kun je redden wat er te redden valt.
De roast past niet in de oven
Lamsbout of kalkoen niet voortijdig opgemeten? Er zit niets anders op dan 'm demonteren en in stukken garen. De oventijd wordt zo iets minder, dat scheelt weer in de energierekening. Je mist wel het moment suprême van het opdienen, maar laten we eerlijk zijn: daar is na het aansnijden bij groot vlees toch al niets meer van over. En weer doorrrr!
De spruitjes zijn doorgekookt
Kan gebeuren, je hebt veel aan je hoofd. Laat ze uitlekken en bak ze even in de boter in een hete pan met wat broodkruim (mocht je nog een citroen hebben rondslingeren, wat citroenrasp kleurt hier ook prima bij qua smaak). Zo verdampt het vocht en krijgen ze weer wat beet. Zijn ze echt te ver heen, gooi ze dan in de blender of zet er de staafmixer in met een ruime klont boter of room, wat nootmuskaat, peper en zout en maak er een groene puree van die zo lekker is dat je spruitjes nooit meer anders zult willen eten.
De aardappeltjes willen niet bruinen
Negen van de tien keer liggen er teveel in de pan of in de oven. Een enkele laag, flink boter, hoog vuur, in twee delen bakken en het komt goed. Blijven ze er bleek uitzien, dan kunnen wat kruiden daar de aandacht prima van afleiden. Is het echt hopeloos: zie spruitjes en maak er puree van.
Het beslag is te dun
Vergeet het recept, gooi er gewoon wat extra bloem bij en dep wat je ook in gaat dopen vooraf goed droog om extra vocht te voorkomen.
De saus is geschift
Beurre Blanc kun je redden door 'm extra te verwarmen. Zo schift ie nog erger, tot er een laagje boter op de saus drijft. Daar voeg je een scheutje koud water of koude witte wijn aan toe. Met de staafmixer op de bodem pulseren tot het vet weer samenkomt met de vloeistof en een romige saus wordt.
Hollandaise en Béarnaise zijn ook erg schiftgevoelig. Voeg een ijsklontje toe om de temperatuur snel naar beneden te krijgen en dan kloppen als een dolle met een scheutje lauwwarm water. Werkt dat niet: klop een eigeel los met een beetje water en voeg het langzaam en al roerend toe aan de saus.
Mayonaise geschift? Doe normaal, die uit een potje of tube is prima.
De meringue is gebroken
'Het dessert is Eton Mess, lekker hè?'
Er zit teveel drank in het dessert
Nooit een probleem, toch?
Ik ben uitgeschoten met zout / kruiden
All things chili en peper kunnen enigszins worden gedempt door yoghurt, crème fraîche of zure room toe te voegen en brood bij het gerecht te serveren. Teveel zout kan worden gecompenseerd met een scheutje water of suiker. Heb je een aardappel over, snij die dan in plakjes en kook 'm mee – die absorbeert het zout niet onaardig. Voor het opdienen de plakjes eruit vissen en je komt er mee weg.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images