Wat eten we met kerst? Afgaand op de trends bewaren we culinaire avonturen even voor een ander moment en koesteren we vooral wat vertrouwd is.
Traditie boven alles
Nederlanders experimenteren niet graag met het kerstmenu. Klassiekers als de garnalencocktail, gerookte zalm en het pasteitje met ragout doen het nog altijd uitstekend. En hoe veel kalkoenen we ook in Amerikaanse films en series voorgeschoteld krijgen, kalkoen is hier nooit ingeburgerd geraakt.
Nederlanders eten met kerst rollade of wild, aangevuld met luxe aardappels (aardappelgratin, aardappelkroketjes) klassieke wintergroenten als spruitjes, stoofpeertjes en rode kool. Met als finale een extra lekker dessert (en dat is verdacht vaak ijstaart!).
Het is een beetje nostalgie, het feestje van de herkenning, het aanhalen van banden met mensen die óók nog weten hoe oma de stoofpeertjes zo mooi rood kreeg. Eveneens traditie: uit een volstrekt niet representatieve rondvraag onder vrienden en kennissen blijkt dat in de dagen na het wat luxere kersteten er massaal stamppotten op tafel komen. Iets met 'doe maar gewoon'?
Kleine pannetjes, grote lol
Vraag het aan willekeurig wie je ook tegenkomt en de kans is groot dat de persoon in kwestie in deze dagen gaat gourmetten. Het informele karakter is populair (we zijn als natie niet zo van heel chique vele gangen wegwerken), iedereen maakt wat ie lust, het is leuk voor de kinderen en de keuze is reuze.
Shared dining
Love it or hate it, een tafel vol kleine hapjes en gerechtjes die je deelt is niet meer weg te denken. Shared dining is de hippe versie van gourmetten en vermoedelijk het enige kerstdiner waarbij teriyaki-spiesjes gezusterlijk naast mini-pizza's en kommetjes couscous kunnen liggen. Al is het voor de smaakbeleving over het algemeen wel handig om het bij één keuken te houden (maar ja, we houden allemaal zo van saté met pindasaus en van minihamburgers, hè? Roep maar tegen de fronsende purist dat het fusion is!)
De opmars van vega
Het vegan kerstmenu (helemaal plantaardig) is nog een niche aangelegenheid, maar vega hoort er inmiddels helemaal bij en de keuze in de supermarkt is groot, zodat de niet-vleeseters ook feestelijk kunnen meedoen.
Makkelijk mag
Natuurlijk, er zijn keukenprinsen en – prinsessen die drie dagen in de keuken staan om daar te bedruipen, stoven en sudderen. Maar de meeste mensen kiezen voor het gemak van snel en bijna kant-en-klaar, of het nu een dinerbox is of in de supermarkt verzameld is. Makkelijk, lekker en feestelijk, zo hou je wat tijd voor jezelf over om een beetje bij te tanken. Ook dat is namelijk een eindejaarstrend: veel mensen zijn moe van een jaar met erg veel naar nieuws en heel veel prikkels. Daar heb je dan niet per se een half wild zwijn dat niet in de oven blijkt te passen bij nodig.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images