Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Deze blunder wil je voorkomen bij het versturen van een werkmail

Ze zijn klein, kleurrijk en verleidelijk vrolijk: emoji’s. In onze appgesprekken kunnen we niet meer zonder, en zelfs in professionele communicatie sluipt die ene onschuldige smiley er razendsnel in. Toch is het goed om even stil te staan bij wat zo'n gele grijns eigenlijk zegt in een zakelijke context. Spoiler: het is waarschijnlijk níet wat je bedoelt.

blunder

Onderzoek aan de Ben-Gurion Universiteit in Israël wijst uit dat het gebruik van smileys in werkmails een averechts effect kan hebben. Waar je denkt een vriendelijke toon neer te zetten, wek je onbewust de indruk van onprofessionaliteit. “In tegenstelling tot een échte glimlach, roepen smileys in formele berichten geen warmte op, maar eerder het beeld dat de afzender niet bekwaam is,” legt onderzoeker Dr. Ella Glikson uit.

De cijfers liegen er niet om

Voor het onderzoek werden 549 deelnemers uit 29 landen gevraagd om werkmails te beoordelen op professionaliteit en sympathie. De inhoud van de berichten was identiek – het enige verschil? Een smiley hier en daar. Wat bleek: berichten mét emoji’s deden af aan de geloofwaardigheid van de afzender. “De antwoorden op de mails zonder emoji waren inhoudelijker, uitgebreider en serieuzer,” aldus Glikson.

In een vervolgelement van het onderzoek werd ook gekeken naar profielfoto’s. En daar bleek de glimlach wél effectief: een lachend gezicht werd als vriendelijk én bekwaam beoordeeld. De les? Laat de glimlach aan je gezicht over, niet aan je toetsenbord.

En nog een opvallend detail…

De onderzoekers ontdekten ook dat wanneer ontvangers niet wisten of de afzender een man of vrouw was, ze bij een mail mét emoji sneller aannamen dat deze van een vrouw kwam. Een onbewust vooroordeel dat onschuldig lijkt, maar des te meer reden geeft om kritisch te blijven op de signalen die we onbedoeld afgeven.

Emoji’s zijn leuk – maar houd ze in werkmails liever op zak. Tenzij je je collega al jaren kent of samen lacht om dezelfde memes. In andere gevallen: less is more. Zeker als het om je professionele uitstraling gaat.

Lifestyle
  • archief
  • Adobe Stock