Kerst must-have: een designer panettone met minimaal eetbaar bladgoud!

Cake van Gucci of Prada, sweetie-darling?

Door Ella Vermeulen
panettone

Wat de kerststol is voor Nederland, is de panettone voor Italië.  Het gaat om een luxe brood dat gevuld is met rozijnen en gekonfijt fruit en soms ook met stukjes chocola. Het wordt gebakken in een hoge, ronde vorm en zit qua structuur tussen brioche en cake in.

Designerbrood

Dit lekkere ding komt oorspronkelijk uit Milaan, hoort daar al sinds 1495 bij de kerstdis en is nu ook ontdekt door luxe merken als Gucci, Dolce & Gabbana en Prada. Verrukkelijke branchevervanging en een kniesoor die er op let dat je na een paar puntjes panettone niet meer in hun minimaatjes past – het gaat om het idee.

Crisis, welke crisis?

Zo'n designer panettone is natuurlijk niet van de straat, maar wordt opgetuigd met peperdure saffraan, bladgoud en eetbare juwelen, en dit allemaal in een designerverpakking, uiteraard.

Panettone
© Sal de Riso

En niks geen koffie erbij, maar minimaal een glaasje champagne. Deze gouden bom van Sal de Riso kost 180 euro en is reeds uitverkocht. Dan maar de 5 best of the rest:

panettone
© Dolce & Gabbana

Il Panettone van Dolce & Gabbana smaakt vooral naar citrus, hazelnoot en is rijk aan saffraan. Domenico Dolce ontwierp het limited edition blik zelf. Er zit een potje mannaroom bij en een gouden mes om het in stijl te snijden.

panettone
© Gucci

Gucci Osteria Special Panettone komt uit de keuken van het eigen restaurant Osteria waar Massimo Bottura (3 Michelinsterren) met de pollepels zwaait. Deze smaakt vooral naar koffie en chocolade (en vooral naar tiramisu). Het blik heeft Gucci's Boze Oog-design, vermoedelijk om je af te schrikken als je een zesde puntje wilt nemen.

panettone
© Bacco

Bacco's Platinum Panettone zit in een zilveren blik, de ambachtelijke bakker zegt 56 uur aan elk brood te hebben gewerkt. Deze panettone is overgoten met chocolade en versierd met eetbare juwelen, wat 'm een hoog tiaragehalte geeft. Beeldschoon, maar de smaak – pistache en rozijnen – valt wat tegen en het brood is aan de droge kant.

panettone
© Prada

Prada heeft een eigen bakkerij en Pasticceria Marchesi leverde dan ook het recept voor deze panettone, gemaakt met zuurdesem. Er zijn verschillende versies, van een joekel ban drie kilo met bladgoud die zo'n 700 euro kost tot eenvoudigere versies. De luxe geschenkverpakkingen dienen apart te worden aangeschaft. Hij is lekker, maar de smaak staat niet in verhouding met de buitenkant.

Panettone
© Sal de Riso

Sal De Riso Limoncello Panettone komt van een high end bakker aan de Amalfikust. Er is een versie met roomglazuur en eentje met eetbaar bladgoud (die dus al uitverkocht is) en beiden smaken naar de gelijknamige likeur. Het brood is een beetje droog, maar een glaasje limoncello lost dat vast wel op.

Eindoordeel

Afhankelijk van het gewicht en de ingrediënten kost een designer panettone tussen de 20 en 700 euro, online zijn ze goed verkrijgbaar. Maar in het algemeen is het verzamelblik opwindender dan het designerbrood op zich.

Heel Holland Bakt

Zelf een panettone bakken is niet moeilijk (met bakbasics als melk, bloem, een beetje gist, suiker, eieren, boter en gekonfijt fruit kom je een eind)

Het is ook nog eens vele malen goedkoper en lekkerder, al zal niet elke designerlover het daarmee eens zijn.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in