De sprekers & optredens

De sprekers & optredens

Deze inspirerende sprekers hoor je tijdens de Nouveau Matinee. Van Sacha de Boer tot Tommy Wieringa, van filosofie tot kunst en ageless ouder worden.

Prinses Laurentien van Oranje deelt de beste levens- en leiderschapslessen

De sprekers & optredens

Prinses Laurentien is auteur en oprichter Missing Chapter Foundation. Uit het boek dat ze samen met Jeroen Smit schreef: ‘Nog Lang en Gelukkig – Voorleesboek voor volwassenen die de weg een beetje kwijt zijn’ waarin kinderen CEO’s advies geven, deelt ze een aantal levenslessen.

Succesvol en tóch je leven omgooien: gedrevenheid volgens Sacha de Boer

Sacha in gesprek met Nouveau hoofdredacteur Claudia

Dan verkiezen de kijkers je tot de beste nieuwspresentator aller tijden en besluit je tóch om de televisie vaarwel te zeggen. Dat vereist moed. En dat heeft Sacha de Boer (1967) in optima forma.

Een van de leukste vrouwen van de Nederlandse televisie wil zich blijven ontwikkelen, en pakte daarom haar oude droom, fotograferen op. En met succes. Sacha fotografeert voor het ANP, het prestigieuze National Geographic en voor verschillende tijdschriften. Zoals Sonja Barend voor Nouveau magazine.

Tijdens de Nouveau Matinee leren we de tomeloze gedrevenheid van deze vrouw kennen. Wat inspireerde haar om destijds om haar glansrijke loopbaan op een zijspoor te zetten, uit liefde voor de fotografie? En wat inspireert Sacha de kunstenaar?

Ook krijgen we de állermooiste foto’s te zien, waaronder een bejubeld portret van de 80-jarige Rietje van Royen. En de mooiste culinaire foto’s voor Sterrenchef Jacob-Jan Boerma. 

Kruip nooit achter een geranium! Leuk oud worden volgens Barbara van Beukering* 

De sprekers & optredens

‘Na elk interview liep ik fluitend naar huis,’ zegt Barbara van Beukering (1966) over de mooie interviews die ze had voor haar boek Kruip nooit achter een geranium!

En dat was hard nodig. Want als je leven tientallen jaren gewijd is aan de hectiek van de journalistiek, lijkt ouder worden altijd ver weg en totaal niet relevant.

Barbara was hoofdredacteur van Volkskrant Magazine en Het Parool en lanceerde daarna een digitaal magazine, PAPER. Maar op een dag werd ze vijftig. En ineens bleek ouder worden, ja zelfs oud worden, toch dichterbij dan ze dacht. 

Oud: we willen het allemaal worden, maar niet zíjn. Tenzij je ook op leeftijd een leuke, sprankelende vrouw kunt zijn. En zijn die er? Vrouwen die met zestig, zeventig, nog volop in de samenleving staan en een interessant leven leiden?

Zeker zijn die er; Barbara interviewde hen voor Kruip nooit achter een geranium. Speciaal voor Nouveau deelt ze met een paar vrouwen uit haar boek, zoals Ans Markus, op het Concertgebouw-podium de leukste levenslessen. 

De sprekers & optredens

Ans Markus is kunstschilderes en autodidact. Haar stijl is realistisch en magisch realistisch. Ze is vooral bekend om haar schilderijen van vrouwen in windsels. Ze laat zich gewillig door Barbara aan de tand voelen over stijlvol ouder worden.

Filosofie voor een weergaloos leven volgens Lammert Kamphuis

De sprekers & optredens

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven. Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment. 

Telkens weer het beste boek trachten te schrijven volgens Tommy Wieringa

De sprekers & optredens

Wanneer besluit een gevierd schrijver voor een vrouwenglossy te gaan schrijven? Tommy Wieringa (1967) is Nouveau columnist, en leverde met De Heilige Rita een van de mooiste boeken van het laatste jaar af.

Een intrigerend verhaal over een vader-en-zoongezin in een Twents dorpje dat onaangetast lijkt door de tijd. Tommy droeg het op aan zijn vader. De Heilige Rita is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en is daarmee het zoveelste boek dat wellicht in de prijzen valt.

Wieringa behoort tot de Tien Groten in de Nederlandse literatuur. Wie zijn columns in Nouveau leest, weet dat Tommy Wieringa in prachtig proza over de meest uiteenlopende onderwerpen schrijft. Toch waakt hij steevast voor routine: ‘Nee, als ik aan een nieuw boek begin, ben ik weer helemaal alleen. Ik en mijn geploeter.’

Tommy Wieringa vertelt over het schrijverschap en leest voor uit zijn prachtroman De Heilige Rita. Na afloop signeert hij jouw exemplaar van een van zijn boeken.

Zangeres Ntjam Rosie treedt op

De sprekers & optredens

In 2008 verscheen haar debuutalbum Atouba met eigen composities, die een mengeling zijn van jazz, soul en pop met invloeden van Afrikaanse muziek. Haar tweede album Elle uit 2010 zorgde voor haar doorbraak en internationale bekendheid. 

In 2011 en 2015 speelde ze op het North Sea Jazz Festival het publiek plat. Nu zijn wij aan de beurt om ons mee te laten voeren op de klanken van haar prachtige stem.

Overige sprekers

Elke dag wordt meer bekend over de inspirerende sprekers op de Nouveau Matinee. Behalve de bovenstaande sprekers, komt er nog een kunstexpert spreken en zijn er workshops. Op www.nouveau.nl/matinee lees je het laatste nieuws over de bevestigde sprekers.

BESTEL HIER JE KAARTEN