De hippe Moorse Keuken in 3 verrukkelijke kookboeken!

Door Ella Vermeulen
Moorse keuken
© Moro Thuis

Voor wie alles van Ottolenghi al eens gekookt heeft.

Wereldkeukens doen het goed in Nederland, we eten graag gerechten van over de grens. Waarbij opvalt dat de belangstelling groeit voor de Levantijnse keuken, recepten van landen rond de Middellandse Zee.

En dan vooral de nog wat minder bekende, zoals die van Libanon, Syrië en de Moorse keuken, die verrassend genoeg sterk verweven is met de Europese: een sterk staaltje smakelijke middeleeuwse kruisbestuiving. Daarom: 3 kookboeken om inspiratie op uit te doen met heerlijke recepten, voor nu en voor de zomer.

Moro thuis

Moorse keuken
© Sam & Sam Clark

Het nieuwe visitekaartje van Sam & Sam Clark, Moro Thuis, is hun meest persoonlijke kookboek tot nu toe. Alle recepturen zijn nieuw en ontwikkeld aan hun eigen keukentafel, thuis, tijdens de pandemie terwijl hun restaurant gesloten was. Het dagelijks eten moest eenvoudig zijn, makkelijk te bereiden maar wel met de kenmerkende smaken en ingrediënten die we kennen van Moro.

Van eenvoudige tostada’s met een topping van ansjovis, ingelegde paprika & ei of met geitenkaas & geroosterde rode uien tot en met Moorse eenpansgerechten, die iedereen in een handomdraai kan maken, en desserts als rozenwater-rijstpudding met een compote van rabarber & kardemom. Lekkerste recept dat we tot nu toe hieruit hebben gemaakt: de bietensalade met appel en munt.

Moors

Moorse keuken
© Ben Tish

'Modern Mediterraan Arabisch Kookboek' noemde chef-kok Ben Tish (gespecialiseerd in de keukens van Sicilië, Zuid-Spanje en de Noord-Afrikaanse landen) dit Moorse feestje van kruidig en zuurtjes. Recepten voor alles van ontbijt en brunch tot desserts, compleet met cocktails, BBQ en geroosterde bloemkool met harissa.

Prettig aan dit boek is dat het mikt op informeel eten en relaxed koken: het luistert niet zo nauw hoeveel schapenkaas of pistachenootjes je gebruikt. Lekkerste recept dat we tot nu toe hebben gemaakt: de gepocheerde abrikozen met mascarpone en oranjebloesemwater (gevolgd door de vis-couscous).

Najat

Moorse keuken
© Najat Kaanache

Spaanse Najat Kaanache, geboren in Baskenland bij Marokkaanse ouders, bestiert restaurant Nur in Fez, ook bekend als het beste Marokkaanse restaurant ter wereld.  Ze heeft enorme kennis van ingrediënten en smaken en is vooral heel goed in een moderne draai geven aan klassiekers.

Dit kookboek is voor wie het leuk vindt zich culinair onder te dompelen in een eetcultuur: je zult zelf geen morieljes oogsten in de bergen dan wel kruiden kopen in de medina, maar je krijgt er door Najat wél zin in. Het is wel een béétje 'cheffy' (ze heeft niet voor niets bij El Bulli en Noma gewerkt), dus misschien niet iets voor een drukke dinsdagavond. Recept dat er door onze onhandigheid niet uitzag, maar toch lekker smaakte: de bissara met visfilet en roze peper.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in