Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De grande finale van je kerstdiner: no-stress kerstdesserts!

Het dessert als Grande Finale van een indrukwekkend kerstdiner. Zónder zweetdruppels, that’s a promise!  

Donna Hay

Gemarmerde Pavlovakrans met frambozen - voor 6-8 personen

Ingrediënten

225 ml eiwit (ongeveer 6 eieren), op kamertemperatuur • 330 g fijne kristalsuiker • ½ theelepel blanke azijn • 2 theelepels maïzena • 375 ml single cream • 250 g verse frambozen • 2 eetlepels gepelde pistachenoten, fijngehakt • 1 eetlepel fijngestampte gevriesdroogde frambozen (supermarkt of delicatessezaak)

Voor het frambozenmarmer

60 g frambozen uit de diepvries • 2 eetlepels fijne kristalsuiker • 1 theelepel vanille-extract

Verwarm voor het frambozenmarmer de vruchten, suiker en vanille in een kleine sauspan op matig vuur 3-4 minuten of tot de massa iets is ingekookt; roer af en toe. Zeef in een hittebestendige kom, gooi de pitjes weg en laat afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Teken een cirkel van 22 cm doorsnede op een vel bakpapier en leg het op een bakplaat. Klop het eiwit in de kom van een standmixer op de hoogste stand tot zich stijve pieken vormen. Voeg nu steeds 1 eetlepel suiker tegelijk toe en klop 30 seconden voor je de volgende schep suiker toevoegt. Schraap de wanden van de kom schoon en klop nog 6 minuten of tot je een stijve, glanzende massa hebt.

Meng de azijn en maïzena in een kleine kom. Voeg toe aan het meringuebeslag en klop 2 minuten of tot je een glanzende, gemengde massa hebt.

Schep 12 volle lepels van het beslag op de bakplaat langs de binnenrand van de cirkel, zodat er een krans ontstaat.

Druppel het frambozenmengsel over de meringue en gebruik een theelepel om een marmereffect te krijgen.

Verlaag de oventemperatuur tot 120 graden en bak de krans 1 uur of tot hij bros aanvoelt. Zet de oven uit en laat de Pavlova volledig afkoelen in de oven met dichte deur. Klop de room in de schone kom van de standmixer tot zich zachte pieken vormen.

Zet de Pavlovakrans op een taartplateau of -schaal. Schep de room erop, verdeel de frambozen, pistachenoten en gevriesdroogde frambozen erover en serveer.

Donna Hay

Plaatkoek van frambozen en Shortbread - voor 6-8 personen

Ingrediënten

250 g koude roomboter, in stukjes • 160 g poedersuiker, gezeefd, plus extra om te bestuiven • 225 g bloem, gezeefd • 90 g witte rijstebloem, gezeefd • 1 theelepel vanille-extract • 240 gr kant en klare frambozenjam (goede kwaliteit)

Meng de boter, suiker, beide soorten bloem en de vanille in een foodprocessor tot een net samenhangend deeg. Halveer het deeg, dek de ene helft af met plasticfolie en zet in de koelkast.

Rol de andere helft uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 4 mm. Zet 30 minuten in de koelkast of tot het is opgestijfd. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Steek met diverse maten steruitstekers sterren uit het uitgerolde deeg en bewaar alle deegresten.

Leg de sterren op de bakplaat 10-15 minuten in de koelkast of tot ze stevig genoeg zijn om te verwerken. Bekleed een ondiepe bakvorm van 20x30 cm met bakpapier en laat rondom 3 cm papier overhangen.

Meng de deegresten met het bewaarde, gekoelde deeg en druk het met de bolle kant van een lepel op de bodem van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en zet 20 minuten in de oven of tot hij goudbruin is. Laat 15 minuten afkoelen.

Bestrijk de shortbreadbodem met de jam en leg de sterren erop; laat ze iets overlappen. Zet 20 minuten in de oven of tot de sterren goudbruin zijn. Laat volledig afkoelen in de vorm. Haal de plaatkoek uit de vorm, bestuif met de extra suiker en serveer.

Donna Hay

Citroen-Meringuetrifle - voor 6-8 personen

Ingrediënten

525 g kant-en-klare lemoncurd • citroen-yoghurtcake • 180 ml lichte olijfolie extra vergine • 2 eieren • 1 eetlepel fijn geraspte citroenschil • 60 ml citroensap • 280 g volle yoghurt • 385 g fijne kristalsuiker • 300 g zelfrijzend bakmeel • citroen-tonicsiroop • 55 g fijne kristalsuiker • 125 ml tonic • 1 eetlepel citroensap • 60 ml gin (naar keuze) • opgeklopte room • 600 ml double cream • 600 ml single cream • 2 eetlepels poedersuiker voor de Italiaanse meringue 80 ml water • ½ theelepel wijnsteenzuur • 440 g fijne kristalsuiker • 150 ml eiwit (ongeveer 4 eieren), op kamertemperatuur

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakvorm van 20x30 cm met bakpapier.

Doe voor de citroen-yoghurtcake de olie, eieren, citroenrasp en -sap, de yoghurt en suiker in een grote kom en roer goed door elkaar.

Zeef er het bakmeel boven en klop het beslag glad. Schep het in de bakvorm en zet deze 35-40 minuten in de oven of tot de cake gaar is (test met een prikker).

Laat in de bakvorm 5 minuten afkoelen voordat je de cake op een rooster stort om helemaal koud te worden.

Snij de cake in rechthoekjes van 5x7 cm en zet apart.

Zet voor de citroen-tonicsiroop een kleine pan met de suiker, tonic en het citroensap op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Verwarm nog 2 minuten of tot de siroop een beetje ingedikt is. Haal de pan van het vuur. Roer de gin erdoor, als je dat wil. Zet apart om af te koelen.

Doe voor de opgeklopte room de beide roomsoorten en poedersuiker in de kom van een standmixer. Klop tot zich zachte pieken vormen. Zet apart.

Zet voor de Italiaanse meringue een kleine pan met het water, het wijnsteenzuur en 220 g van de suiker op hoog vuur. Kook onder voortdurend roeren tot de suiker is opgelost. Breng opnieuw aan de kook, draai het vuur lager en laat 4 minuten pruttelen.

Doe het eiwit in de schone kom van een standmixer en klop op hoge snelheid tot zich stijve pieken vormen. Laat de machine draaien en voeg geleidelijk de resterende suiker met 1 eetlepel tegelijk toe, waarbij je telkens 30 seconden klopt voordat je meer suiker toevoegt.

Giet er geleidelijk de hete suikersiroop in een dunne straal bij en klop nog 4 minuten of tot de meringue dik, glanzend en afgekoeld is.

Leg de stukjes citroen-yoghurtcake op de bodem van een glazen serveerschaal van 4 liter inhoud en besprenkel deze met de citroen-tonicsiroop.

Schep hierover de opgeklopte room en vervolgens de lemon curd. Verdeel daaroverheen royaal de Italiaanse meringue en gebruik een keukenbrander om de meringue een goudbruine gloed te geven. Serveer direct.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Lifestyle
  • Donna Hay