• Cultuur

Zien, horen én meezingen: Alle Menschen werden Brüder

Zien, horen én meezingen: Alle Menschen werden Brüder

Even een kippenvelmomentje met Schiller en Beethoven.  

Wat te doen als je als orkest opeens niet meer kun repeteren, laat staan optreden? Het Rotterdams Philharmonisch slikte even en bedacht een geweldige manier om toch samen te kunnen spelen, kijk maar – het is echt kippenvel-veroorzakend mooi (en erg leuk om de opperviolist met een petje op te zien spelen).

Ode an die Freude is een gedicht van Friedrich Schiller dat Beethoven in 1823 gebruikte voor de koorfinale van zijn Negende Symfonie. Sinds 1985 is het 't officiële volkslied van de Europese Unie. Het is vertaald in meerdere talen, de oorspronkelijke Duitse versie blijft het mooist. Wil je even lekker meegalmen, dan hierbij het eerste en laatste couplet van de Ode, in het kader van hoop-doet-leven:  

Freude, schöner Götterfunken,Tochter aus Elysium,Wir betreten feuertrunken,Himmlische, dein Heiligtum!Deine Zauber binden wieder,Was die Mode streng geteilt;Alle Menschen werden Brüder,Wo dein sanfter Flügel weilt.

Seid umschlungen, Millionen,Diesen Kuß der ganzen Welt!Brüder! Über'm SternenzeltMuß ein lieber Vater wohnen.Ihr stürzt nieder, Millionen?Ahnest du den Schöpfer, Welt?Such' ihn über'm Sternenzelt!Über Sternen muß er wohnen.

Foto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in