Wil je zien: Sterven in schoonheid, de wereld van Pompeï en Herculaneum

Sterven in schoonheid

Het Drents Museum heeft weer iets bijzonders in huis.

Voor wie geen tijd of gelegenheid heeft om zelf naar Italië af te reizen tippen we  Sterven in schoonheid: de wereld van Pompeï en Herculaneum in het Drents Museum. Het betreft een grote archeologie tentoonstelling over de twee Romeinse steden die in 79 na Chr. bedolven werden door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.  

In de expositie staat het rijke leven vóór de allesverwoestende uitbarsting, en de kunst en schoonheid waarmee de inwoners zich omringden, centraal. Je staat oog in oog met de schoonheid en kunst waarmee de inwoners zich omringden.

Sterven in schoonheid
© Drents Museum

Te zien zijn meer dan honderd archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum, waaronder de bekende veelkleurige fresco’s en mozaïeken, marmeren en terracotta beelden, prachtige bronzen portretten en fonteinen, en gouden sieraden.

Sterven in schoonheid
© Drents Museum

In het jaar 79 na Chr. werden de Italiaanse havensteden Pompeï en Herculaneum bedolven door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Ze werden hierdoor de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd.

Sinds de achttiende eeuw leggen archeologen grote delen bloot. De archeologische vondsten behoren tot de collecties van het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico di Ercolano in Herculaneum.

Voor deze tentoonstelling zijn de topstukken naar Nederland gehaald. Leven in schoonheid Schoonheid en kunst waren belangrijk voor de Romeinen en dat zie je terug in de tentoonstelling.

Sterven in schoonheid
© Drents Museum

Te zien zijn persoonlijke voorwerpen zoals servies en sieraden, maar ook de beelden, fresco’s, mozaïeken en fonteinen waarmee zowel rijk als arm hun huizen en tuinen decoreerden. De Romeinen bewonderden de cultuur van het oude Griekenland en plaatsten beelden, die eerder in Griekse tempels stonden, in hun tuinen. Zo kregen ze een nieuwe context en werden als kunst beleefd. Ook is er in de expositie aandacht voor de rol van kunst in de openbare ruimte.

Sterven in schoonheid
© Drents Museum

Schoonheid speelde bij de Romeinen een grote rol in de identiteitsvorming. Ze lieten zich in een geïdealiseerde vorm afbeelden op fresco’s, met modieuze kleding aan, in een chique omgeving. Zoals op de muurschildering uit een woonhuis in Pompeï uit de 1e eeuw voor Christus, van bakker Terentius Neo en zijn vrouw, een van de topstukken van de tentoonstelling.

Te zien tot en met 26 maart 2023, klik hier voor tickets