Voorlopig nog niet het laatste gezien van The Last Of Us

The Last Of Us

De serie is zo succesvol dat er na twee afleveringen al een tweede seizoen is besteld.

Soms schiet een serie om onverklaarbare redenen zo in de roos, dat iedereen 'm wil zien. Zoals de HBO-serie The Last of Us, die nu al is verlengd met een tweede seizoen. De reacties op de eerste twee verschenen afleveringen zijn zo goed dat de streamingdienst alvast een vervolg heeft besteld.

De aftrap werd anderhalve week geleden in de Verenigde Staten door 4,7 miljoen mensen bekeken. Daarmee was het na House of the Dragon de best bekeken première van HBO. Inmiddels is dat aantal kijkers al opgelopen tot meer dan 22 miljoen.

The Last of Us is een verrassend goede verfilming van het gelijknamige PlayStation-game. Het speelt zich af in de Verenigde Staten, twintig jaar nadat de moderne beschaving is vernietigd door een schimmel die mensen verandert in zombies, die vervolgens de wereld overnemen.

The Last Of Us
© The Last Of Us

Joel, een van de mensen die het heeft overleefd, wordt ingehuurd om het 14-jarige meisje Ellie uit een quarantainezone te smokkelen. De hoofdrollen zijn voor Pedro Pascal en Bella Ramsey.

Wat de serie zo spannend maakt, is dat de schimmel van de cordyceps-familie echt bestaat. In het insectenrijk kan die best veel invloed hebben. Van mieren is bijvoorbeeld bekend dat cordyceps het gedrag flink kan veranderen.

The Last Of Us
© The Last Of Us

"De zwam neemt dan het zenuwstelsel van de mier over. De beesten vertonen dan al snel raar gedrag. Dat wordt steeds erger", vertelt entomoloog Aglaia Bouma bij RTL Nieuws. "Dit gaat door tot het moment waarop de mier langs een plant omhoog klimt en als het ware 'aandacht vraagt'. De mier wordt dan een stuk sneller opgepikt door vogels."

Het goede nieuws is dat, voor zover bekend, de schimmel nog nooit is overgegaan op de mens. Voor andere schimmels zou best wat meer aandacht mogen zijn, vooral de candida auris kan hardnekkige infecties veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem. Maar een zombie word je er niet van.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in