Zoek je nog een leuke tentoonstelling of een interessante docu? De selectie van de redactie helpt je verder!
Here we are!
Van vrouwelijke Bauhauspioniers en het ontwerp van ruimtecapsule-interieurs tot legendarische ontwerpklassiekers en vrouwen die op dit moment met hun duurzame innovaties hun vak herdefiniëren. De tentoonstelling ' Hier zijn we! Women in Design 1900 - Today' in de Kunsthal Rotterdam presenteert ruim honderd vrouwelijke ontwerpers die een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van modern en hedendaags design. De expositie toont een groots en uitgebreid overzicht dat het verhaal vertelt van pionierende vrouwen die opboksen tegen de regels van een door mannen gedomineerde maatschappij.
Cartier's Women in design
Modernistische designklassiekers, worden begin en midden vorige eeuw in grote aantallen de wereld in gebracht. Vrouwelijke ontwerpers breken internationaal door, maar vaak in de schaduw van befaamde mannelijke ontwerpers. Een van deze vrouwelijke pioniers was Jeanne Toussaint van Cartier, zij stond decennia lang als artistiek directeur aan het roer van Cartiers juwelencollectie. Haar sieraden en andere luxe accessoires, gecreëerd voor de moderne, onafhankelijke vrouw, zijn te zien tijdens de tentoonstelling.
Kunsthal Rotterdam, van 18 juni tot en met 30 oktober 2022
Flash|Back
Koning Willem-Alexander opende deze week de tentoonstelling FLASH | BACK in het Mauritshuis, dat in 2022 zijn 200-jarig bestaan viert. In de tentoonstelling vertalen zestien fotografen, zowel gevestigde namen als aanstormend talent, het werk van 17de eeuwse meesters naar zestien nieuwe kunstwerken.
Alle fotografen zijn van Nederlandse of Vlaamse bodem, net zoals de collectie van het Mauritshuis bestaat uit Vlaamse en Nederlandse Oude Meesters. Daarnaast is gekeken naar verschil in focus van de fotografen, van documentaire fotografie tot aan stillevens en (zelf)portretten.
De deelnemende fotografen zijn: Sara Blokland, Morad Bouchakour, Anton Corbijn, Elspeth Diederix, Desirée Dolron, Rineke Dijkstra, Kadir van Lohuizen, Sanja Marušić, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Kevin Osepa, Ahmet Polat, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Dustin Thierry en Stephan Vanfleteren.
Mauritshuis, tot en met 16 oktober 2022
Châtelet de Haar
Normaal blijven de deuren van het Châtelet (het kleine kasteel) gesloten voor bezoekers. Maart je kunt nog een paar dagen een kijkje nemen achter de deuren van het Châtelet van Kasteel de Haar.
Dit kleine kasteel, dat stiekem groter is dan menig kasteel in Nederland, zit boordevol herinneringen en mooie verhalen van de familie van Zuylen van Nijevelt. Sinds de jaren vijftig gebruikt de familie het als geliefd ‘Hollands’ familiehuis. Het is intiemer en praktischer dan het grote kasteel. Het Châtelet staat symbool voor de verbondenheid van de familie met Kasteel de Haar, de omgeving en de mensen die er werken. Het Châtelet is dagelijks geopend van 12:00 tot 16:00 uur.
Kasteel De Haar Nog tot en met 6 juni 2022
Gezicht op Amersfoort
Museum Flehite in Amersfoort presenteert het 350 jaar oude 'Gezicht op Amersfoort' in de lopende tentoonstelling 'Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos'. Na een omvangrijke restauratie is het grootste 17e-eeuwse stadsgezicht van Nederland weer te zien in het warme avondlicht en met de heldere kleuren zoals Mathias Withoos het iconische panorama heeft geschilderd. De kleurrijke expositie toont een selectie schilderijen, gouaches en hedendaagse fotowerken en is verlengd tot en met 11 september a.s.
De Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos geniet internationale bekendheid om zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. In 1671 heeft hij het 'Gezicht op Amersfoort' gemaakt in opdracht van het toenmalige stadsbestuur. Zijn leerling Caspar van Wittel werkte daar mogelijk aan mee. Met gebruik van cartografie koos de schilder een imaginaire heuvel in het noordwesten als zichtpunt om zo de bloeiende handel en nijverheid van Amersfoort in beeld te brengen.
Museum Flehite, tot en met 22 september 2022
The Capote Tapes
Het zou zijn magnum opus worden, het meesterwerk dat hem legendarisch zou maken. Iedereen wist dat Truman Capote met een groot project bezig was, hij noemde het zelf Answered Prayers. Na de publicatie van de bestsellers Breakfast at Tiffany’s en In Cold Blood was hij al een gearriveerd auteur.
Niet alleen door zijn literaire talent was hij een icoon van zijn tijd. Hij uitte zijn seksuele geaardheid onbeschroomd in mediaoptredens, in een tijd waarin dit nog verre van geaccepteerd was. Zijn gevatheid en gebrek aan discretie maakte hem een geliefde gast in de New Yorkse high society. Answered Prayers zou gaan over die elitaire wereld.
De uptown miljonairs en socialites vreesden pijnlijke onthullingen over de schaduwzijde van hun geliefde wereld. Maar het boek kwam nooit af, slechts enkele hoofdstukken werden gepubliceerd. Over het bestaan van een compleet transcript bestaan de wildste verhalen.
Zo ontstaat een beeld van de omstandigheden in Capotes leven rond deze stormachtige periode. Maar The Capote Tapes is bovenal een viering van een van de meest kleurrijke auteurs van de twintigste eeuw.
Te zien in een bioscoop of filmhuis bij je in de buurt