Overweldigende film op koepelscherm: Recombination van Julius Horsthuis

Recombination van Julius Horsthuis
© Recombination van Julius Horsthuis

Overal om je heen zie je de beelden, het is een ware onderdompelervaring.

In april en mei draait, exclusief, op het gehele 840 m² grote koepelscherm van Museon-Omniversum Recombination, The Fulldome Journey. Het meest recente project van de visionaire kunstenaar Julius Horsthuis is een meeslepende, abstracte reis door ruimte, tijd, muziek en wiskunde, die je ogen en oren prikkelen. De wereldpremière is woensdag 5 april in het Haagse filmtheater.

Recombination is een spectaculaire fulldome ervaring op thema’s uit de natuurkunde, wiskunde en biologie. De film neemt de kijker mee op een reis door realiteiten die alleen in de digitale ruimte bestaan, maar ogen als verre planeten en de innerlijke wereld van organische wezens.

Abstracte reis

Julius Horsthuis gebruikt fractals, die het resultaat zijn van wiskundige formules. Door deze fractals te visualiseren zie je landschappen die rechtstreeks uit sciencefiction lijken te komen. Op het totale 840 m² grote koepelscherm van Museon-Omniversum ga je helemaal op in deze abstracte reis.

Originele muziek

De originele muziek, die de filmbeelden nog verder versterkt, werd gecomponeerd door Michael Stearns, David Levy, Max Cooper, Desert Dwellers, Ben Lukas Boysen, Temple Invisible en Ott.

Visuele muziek

Julius Horsthuis: “De beste analogie die ik kan bedenken om mijn werk te omschrijven is muziek. Het is een soort visuele muziek. Muziek is extreem abstract. Maar in al die abstractie kun je patronen, structuur, toon, timbre vinden die allemaal bijdragen aan de emoties die we voelen als muziek onze hersenen binnenkomt.

Onderdompelen

Bij beeldende kunst lijken er meer filters te zijn tussen het moment waarop een beeld onze ogen binnenkomt en de impact die het heeft. Visuals moeten vaak een ‘verhaal’ vertellen – of ze moeten ergens over gaan.

Recombinatie is een experiment over wat er gebeurt als je wat wordt gezien behandelt als wat wordt gehoord. Net zoals muziek je omhult wanneer je ernaar luistert tijdens een concert, functioneert de koepel om je onder te dompelen in de fractale werelden.

Wiskunde

De fractale werelden die ik laat zien zijn allemaal volledig gemaakt met wiskunde. Ze zijn niet ontworpen, maar eerder gevonden in een wiskundige realiteit. Het gevoel dat ik heb als ik ze ontdek – een gevoel van ontzag – is wat ik wil overbrengen op het publiek.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in