Ode aan Antwerpen: topstukken van Vlaamse en Hollandse meesters

Pieter Pieterz, Gezelschap in een herberg, 1580
© The Phoebus Foundation

Voor de liefhebbers van klassieke kunst: 'Ode aan Antwerpen. Het geheim van de Hollandse meesters'. 

Hierin zie je aan de hand van ruim tachtig Vlaamse en Hollandse topstukken uit de zestiende en zeventiende eeuw de grote invloed van Vlaamse schilders op de Hollandse schilderkunst. 'Het is de hoogste tijd voor een ode, want zonder de religieuze en economische vluchtelingen uit Antwerpen was de bloei van de Hollandse schilderkunst er zelfs niet geweest,' aldus het Catharijne Convent waar het een ander te zien is.

Ode aan Antwerpen: topstukken van Vlaamse en Hollandse meesters
© Brunopress

Grote meesters als Joachim Patinir, Maerten de Vos, Frans Floris, Frans Hals, Rubens, Jordaens en Rembrandt nemen je mee in dit turbulente verhaal. Nooit eerder is er zo’n grote en veelomvattende tentoonstelling over dit onderwerp georganiseerd. Koning Willem-Alexander heeft 'm dan ook geopend. 

Ode aan Antwerpen: topstukken van Vlaamse en Hollandse meesters
© Catherijne Convent

En wie kan je beter meevoeren naar het Antwerpen van de zestiende eeuw dan de bekroonde Vlaamse schrijver en meesterverteller Jeroen Olyslaegers? In de tentoonstelling vertelt hij je meer over enkele van zijn favoriete stukken.

Te zien tot en met 17 september 2023 in het Catharijne Convent in Utrecht

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in