Kijktip: Succession is zó verslavend

Familiegekonkel op steroïden, dat is dus echt heel fijn kijkvoer.

Succession
© HBO Max

Vanaf vanavond is het vierde en laatste seizoen van hit-serie Succession te zien op HBO Max. Nouveau’s Claudia en Anita zijn fans van het eerste uur en de voorpret is op de redactie dan ook al lang en breed begonnen. Niemand beter dan dit tweetal om uit te leggen wat er zo leuk is aan Succession.

Succession
© Getty Images

Een Shakespeareaans drama

Voor wie de serie nog niet heeft gezien en ook geen flauw idee heeft waar de hit-sensatie over gaat vatten Claudia en Anita het nog even samen. “De serie gaat over een zeer machtige en rijke Amerikaanse mediafamilie, met aan het roer mediatycoon Logan Roy. Logan is uiterst streng tegen zijn vier kinderen die allemaal in de strijd zijn om het hele imperium op een dag over te nemen. Echter worden ze flink getart en getergd, Logan beproeft ze op bijna Bijbelse manier,” aldus Claudia.

Anita vindt het eigenlijk wel kenmerkend voor grote familiebedrijven dat de vader denkt dat hij slimmer en beter is dan zijn eigen kinderen. “Logan Roy is ontzettend egoïstisch, narcistisch en hedonistisch, dat moet je bijna wel zijn in zo een functie. Denken dat je slimmer bent dan de rest. Daarom vind ik de vergelijking met Rupert Murdoch ook erg accuraat.”

Claudia vult aan: “Er wordt gefluisterd dat de serie is geïnspireerd op Australisch-Amerikaanse zakenmagnaat Rupert Murdoch. Echt een typetje, die dit jaar voor de 5e keer gaat trouwen. Eerder was hij getrouwd met Jerry Hall, die naar verluid per sms moest vernemen dat Murdoch van haar wilde scheiden.”

Per helikopter

Door de hype die er rond Succession hangt weten we inmiddels dat de serie door veel kijkers van over de hele wereld als verslavend goed is bestempeld. “Het leukste aan de serie is dat het een over het wel en wee van zo een ongekend rijke familie gaat, én dat het imperium dat centraal staat een mediabedrijf is,” aldus Anita. “En het is ook heerlijk om al die onderlinge relaties te zien, bijvoorbeeld van de neef die een voet tussen de deur probeert te krijgen en de karakters die door een huwelijk een connectie met de familie hebben weten te bemachtigen. Zo zie je maar, macht regeert.”

“De hele serie is gewoon briljant, zelfs de intromuziek van niemand minder dan Hans Zimmer is geweldig,” stelt Claudia. “Die vader is eigenlijk bijna een dictator, en toch gaat iedereen mee in zijn grillige gedrag. En natuurlijk vooral zijn kroost, die stuk voor stuk het uitverkoren kind willen zijn dat de vader mag opvolgen als CEO.”

Verder is het voor velen vooral genieten van de extreme rijkdom die er wordt getoond. “Seizoen drie speelt zich voor een groot deel af in Italië, waar ze continue met helikopters heen en weer vliegen waar dat voor ‘normale mensen’ gewoon autoritjes waren geweest,” deelt Claudia. Anita vult aan: “Al in seizoen één zie je hoe alles maar per helikopter gaat en hoe eenzaam en geïsoleerd dat wereldje eigenlijk is.”

Dallas, maar dan anders

Zelfs de bijrollen in de serie zijn vormgegeven als interessante en excentrieke figuren, vindt Claudia. “Er zitten ook veel tongue in cheek grappen in, en flinke dosis onderhuidse humor. Je hebt wel wat algemene kennis nodig om die te begrijpen. Het is een erg gelaagde serie.”

Anita stipt aan dat de serie op opmerkelijke wijze is gefilmd. “Wat ik zelf eigenlijk heel vermoeiend maar ook wel intrigerend vind is dat je veel hoofden ziet. Ze filmen namelijk heel close. Daardoor viel het me extra op dat Shiv (één van de Roy telgen) continue antwoordt met enkel ‘uhuh’. Dan kom je bijna overal mee weg want het is geen ja en ook geen nee. Ik ben dat bijna een beetje na gaan doen,” grapt Anita.

Claudia valt tijdens het kijken van de ene in de andere verbazing. “Het is een hele intrigerende serie. Je denkt steeds: dit kan toch niet?! Ik ben dan telkens geneigd om Anita te bellen omdat ik het er dan gewoon over móét hebben. Er zitten zoveel cliffhangers in deze serie.”

“Eigenlijk ben je bijna blij dat je niet zo rijk en machtig bent als je deze serie kijkt. Zoveel rijkdom brengt ook zoveel problemen met zich mee,” deelt Anita. Is er een serie waar we Succession mee kunnen vergelijken? Claudia refereert naar een ware tv-klassieker: “Het is eigenlijk een soort Dallas, maar dan met intellectuele inhoud.”

Kendall en Greg

Zowel Anita als Claudia hoeven niet lang na te denken over wie hun favoriete personage is. Voor Anita is dat Greg Hirsch, neef van het gezin die in seizoen één uit het niets komt aanwaaien. “Greg is een soort nietsnut die moeiteloos van de ene partij naar de andere partij gaat en daarbij ook nog een beetje een slungelig voorkomen heeft. Ik vind hem echt hilarisch.”

Claudia houdt het echter bij één van de Roy kinderen. “Mijn favoriete karakter is Kendall Roy, de oudste zoon van de tweede vrouw. Omdat hij zich zo ontzettend hard probeert te ontworstelen aan de ijzeren greep van zijn vader en dat wil maar niet lukken. Ze zijn natuurlijk allemaal uit op het grote geld, dus ondanks alle ellende stappen ze er niet uit.”

Tough love

Naar aanleiding van het naderende vierde seizoen van de serie gaven drie hoofdrolspelers (Brian Cox, Kieran Culkin en J. Smith-Cameron) een interview aan de Volkskrant. Een opmerkelijk stuk uit deze publicatie vond Claudia een uitspraak van Cox, die vader Logan Roy speelt in de serie. “In de Volkskrant deelde Brian Cox dat hij – toen hij het script voor het eerst las – zich afvroeg of Logan wel van zijn kinderen hield, want zo voelde het voor hem totaal niet. De producer gaf toen aan dat hij wel van zijn kinderen houdt, maar ze gewoon grondig test. À la het gezegde ‘wie zijn kinderen liefheeft kastijdt ze’.”

Ondanks alle familieperikelen vindt Anita dat er toch ook veel humor in de serie is verwerkt. “Een goed voorbeeld hiervan is de scene waarin er een dickpic naar de verkeerde persoon wordt gestuurd.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in