Expositie Paul Faassen: fashion, humor en hippe vogels!

Paul Faassen

“Als enige in het dierenrijk hullen wij ons dagelijks in een ander lapje, wisselen voor iedere gelegenheid van out-fit en kopen per seizoen nieuwe stukken.”

Vanaf zaterdag 11 maart 2023 kun je genieten van de solo-expositie ‘Faassen Fashion Show’ van de Amsterdamse tekenaar Paul Faassen. In de afgelopen 25 jaar dat Faassen illustreerde voor tijdschriften en kranten, becommentarieerde hij te pas en te onpas met zijn scherpe en humoristische blik de mode-industrie in tekeningen, cartoons en foto’s.

In I Love Illustration Gallery wordt een selectie getoond samen met een aantal nieuwe vogel aquarellen: The Fashion Birds (zie openingsfoto). De laatste jaren tekende Faassen veel over de relatie tussen menselijke en niet-menselijke dieren. ‘De scheidslijn tussen die twee wordt met ieder wetenschappelijk onderzoek dunner, maar een groot verschil blijft: mode!

Faassen zelf is er ook niet ongevoelig voor. “Ik loop veel liever in kleding rond dan niet.” Hij ziet het als enorme verrijking van het bestaan om met kleding een identiteit uit te dragen. Couture is een prachtige kunstvorm. Mooie kleren geven een goed humeur en halen je hele wezen op. Toch is er sprake van een haat/liefde verhouding, want we zijn als consument en producent doorgeschoten en hebben er een enorm vervuilende en geldverslindende industrie van gemaakt.

“Ik draag soms een setje wel dagen lang. ik heb misschien makkelijk praten, heb geen collega’s en kom soms nauwelijks buiten de deur, maar waarom kunnen we niet langer met kleding doen? Zo snel stinkt het nou ook weer niet, als je niet teveel stressed en niet rookt. Een kostuum heeft iets prettigs en makkelijks. Ik snap wel mensen die altijd een pak dragen. Of altijd zwart. Weg keuzestress”.

“Als de textielindustrie mede bijdraagt aan de klimaatopwarming dan kunnen we ook naar minder collecties per jaar want de winters vervallen, alles wordt mid season.”

Meer informatie: I Love Illustration Gallery

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in