Anna van den Breemer over Het Perfecte Zusje: 'Ik heb een fascinatie voor 'afkomst'

Door Ella Vermeulen
Anna van den Breemer

Hoeveel heb je ervoor over om je geheimen verborgen te houden?

Journalist Anna van den Breemer (39) ken je van haar verfrissende opvoedboeken als Alle ouders klungelen maar wat aan. Nu heeft ze haar eerste literaire thriller uitgebracht: Het Perfecte Zusje.

Waar gaat het over?

De jonge patissier Gaby uit Deventer leidt een droomleven: ze runt een succesvol bedrijf, is een graag geziene gast op televisie en heeft thuis een lieve man en twee kinderen.

Opeens staat haar jeugdvriendin Anniek op de stoep. Er is een meisje vermist in hun geboortedorp en ze denkt dat Gaby’s broer weer de dader is. Gaby wordt noodgedwongen geconfronteerd met haar duistere verleden dat ze koste wat het kost voor de buitenwereld verborgen wil houden.

Gaat ze op onderzoek uit zodat ze het meisje op tijd kan redden, met als risico dat ze daarmee haar zorgvuldig opgebouwde imago om zeep helpt?

Het boek is niet geïnspireerd op haar eigen leven, al zitten er wel vertrouwde elementen in. Anna woont daadwerkelijk in Deventer en heeft twee kinderen met haar man Özcan Akyol. Ook is ze bekend met de antroposofische wereld die in het plot een rol speelt: ze groeide er zelf in op.

Donker geheim 

"Ik heb een fascinatie voor het onderwerp ’afkomst’, het gezin waarin je geboren bent," zegt Anna in de Telegraaf. "Gaby leeft in een ultrazoete, perfecte wereld die ze helemaal zelf gestileerd heeft, en dat staat in schril contrast met een donker geheim uit haar verleden."

"Iedereen komt uit een bepaald nest en als dat nest atypisch is door armoede of iets anders, vormt dat je. In mijn geval was dat het antroposofische. Als kind weet je niet beter dan dat dat dé wereld is, tot je de grotere wereld ingaat. Dan realiseer je je plots dat je anders bent. Gaby’s jeugd is niet fijn geweest en de vraag blijft: kun je daar van loskomen? Is omarmen beter dan ertegen vechten? Gaby heeft zelf heel stellig besloten: er is een nulpunt – een voor en een na. Ik heb nu een man, kinderen en mijn eigen imperium, alsof ze daarvóór niet heeft bestaan."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in