Andere Tijden: kijktip voor wie van kapsels houdt!

Van afro tot vetkuif, van matje tot suikerspin, een ode aan het haar.

Door Ella Vermeulen
kapsalon sixties

Haar, we hebben het allemaal maar je hebt het niet voor het uitkiezen. Het is onderdeel van je identiteit. Je kunt er mee protesteren, je ermee afzetten tegen voorgaande generaties, ermee laten zien wie je bent en waar je voor staat. Haar definieert cultuur en klasse. Via haar kun je ook de geschiedenis vertellen. Van afro tot vetkuif, van matje tot suikerspin, een ode aan het haar.

Brigitte Bardot beehive
© Getty Images

Zoals de nozems in de jaren 50 en 60. Met hun vetkuif, geïnspireerd door de net zo stoere Elvis Presley en James Dean, schopten ze tegen alles aan wat autoritair was. Hun vriendinnen lieten zich weer inspireren door Brigitte Bardot en droegen de befaamde suikerspin.

Nathan Rutjes matje
© Brunopress

Maar als er een kapsel tijdloos is, dan is het wel de mat - tegenwoordig Haags cultureel erfgoed. In de jaren 80 waren vooral ADO Den Haagsupporters fervente dragers, nu maken ook oud-voetballer Nathan Rutjes en de Haagse zanger Milo Driessen van Goldband de coupe populair.

Andere Tijden, maandag 5 december 2022, NPO2 om 21:30

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in