Als de dag van gisteren: het Watersnoodjournaal

watersnoodramp 1953

Terug naar die afschuwelijke nacht in 1953.

Het is 70 jaar geleden dat Watersnoodramp zich voltrok, de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw.

Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. De verliezen waren enorm: 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden verwoest.

Watersnoodramp 1953
© Getty Images

Dat de ramp nog leeft, blijkt uit de belangstelling voor het  Watersnoodjournaal van de NOS dat maandag ruim 2,3 miljoen kijkers heeft getrokken, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Daarmee zit het programma qua kijkcijfers precies tussen die van het reguliere journaal en De slimste mens op NPO1.

Watersnoodramp 1953
© Getty Images

In het Watersnoodjournaal neemt Herman van der Zandt de kijker mee naar de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Nederland werd toen getroffen door een zware storm en als gevolg daarvan braken dijken door en overstroomden dorpen en steden. De afleveringen van het programma worden deze week uitgezonden. Je kunt de aflevering van maandag nog terugkijken op NPO Start.

Over de openingsfoto

Watersnoodramp 1953
© Brunopress

Met deze foto won Spaarnestad fotograaf Henk Blansjaar in 1953 de Zilveren Camera 1953 voor de beste persfoto. Blansjaar bevond zich in hetzelfde bootje als moeder Arendje en Arent van Es, benauwde slachtoffers van de watersnoodramp in 's- Gravendeel (Hoekse Waard, Zuid Holland), Nederland, 1 februari 1953.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in