75 jaar Cobra: 'Dat kan mijn kleuter ook'

Personnages dans un paysage Africain, 1950, by Guillaume Corneille © Pictoright Amsterdam/Cobra Museum

Kunst die je happy maakt!

Kunstbeweging CoBrA viert haar 75ste verjaardag en staat daarom weer volop in de belangstelling. Het is aan de ene kant 'de laatste écht avantgardistische beweging van de 20ste eeuw'.

Untitled, c1960, by Asger Jorn
© Christie's

"Maar er zijn soms ook mensen die zeggen: 'Mijn 5-jarige zou dit ook kunnen',  zegt Elvira Jansen, specialist in naoorlogse moderne kunst bij Christie's in de Financial Times. "De kunstwerken zijn natuurlijk verfijnder en theoretischer dan de tekening van een kind, maar in het algemeen is het kunst die je happy maakt."

Exodus - The Floral World" by Karel Appel
© Getty Images

CoBrA ontstond als reactie op de gruwelen van WOII, het was een uiting die het verlangen naar een betere wereld weergaf. De naam is een anagram van de oprichters: Copenhagen (Asger Jorn), Brussel (Christian Dotremont, Joseph Noiret) en Amsterdam (Karel Appel, Corneille and Constant).

Big Dipper (paint on canvas) by Jackson Pollock (1912-1956)
© Big Dipper (paint on canvas) by Jackson Pollock (1912-1956)

Het waren rebellen met een opgewekte instelling die streefden naar meer spontane vormen van kunst en zich lieten inspireren door folk art of kindertekeningen, maar ook door collega's en zielsverwanten als Picasso, Miró en Jackson Pollock. De groep was slechts drie jaar actief voor men in 1951 uit elkaar ging, maar dat waren wel productieve jaren. Bovendien is er weer veel belangstelling voor: in oktober werd een doek van Constant geschat op € 50.000-70.000 en geveild voor € 201.600.

In the Wing beat of the Swans (oil on canvas) by Asger Jorn (1914-1973)
© In the Wing beat of the Swans (oil on canvas) by Asger Jorn (1914-1973) Getty Images

Aardig wat werk is te zien op de Brafa Art Fair (tot 5 februari) en natuurlijk in het Cobra Museum in Amstelveen. Daar is, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag, een expositie te zien van  Ernest Mancoba en zijn vrouw Sonja Ferlov. In juni komt Freedom Without Borders, waarin CoBrA kunstenaars worden gematcht met collega's die hun visie delen, van Picasso en Basquiat tot kunststerren van nu, zoals Cecily Brown.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in