3 podcasts voor als je geen zin hebt in het WK Voetbal

Door Ella Vermeulen
3 podcasts voor als je geen zin hebt in het WK Voetbal

Er worden 64 wedstrijden gespeeld, ga er maar aan staan.

De komende vier weken staan in het teken van voetbal, héél veel voetbal. Mocht je daar nu niet zo'n zin in hebben, dan hebben we nog wel een paar tips om je aangenaam af te leiden, eventueel met een half oog op de tv (een spannend moment wordt altijd zes keer herhaald, tenslotte ? )

De verdwenen schilderijen van Jopie Huisman

Op 14 juli 1984 worden drie schilderijen gestolen van de Friese schilder Jopie Huisman.

Ze verdwenen uit galerie 't Weefhuis in Nuenen waar Huisman exposeerde, gelijk met een tentoonstelling van werk van Vincent van Gogh, ook in Nuenen. Er gaan verhalen dat Huisman voorafgaand aan de tentoonstelling zou zijn gewaarschuwd. Maar toch wilde hij de expositie ontzettend graag door laten gaan.  Misschien wel té graag. 

Voor Huisman was het alsof hij met het verlies van de schilderijen "Het merelnest", "De drie lotgenoten" en "Handschoenen" drie van zijn kinderen verloor. Ze zijn nooit meer teruggevonden.

Podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp gaan op zoek. Lukt het hen de gestolen werken op te sporen? Een vierdelige podcast voor NPO Radio 1 en de NTR.

Marc-Marie & Aaf Vinden Iets

Informatief, herkenbaar en vooral heel vermakelijk: Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius nemen werkelijk niks voor lief. Ze verwonderen zich als theatermakers en schrijvers over alledaagse zaken, waarvan de gewone man zich zelden afvraagt of hij er überhaupt een mening over heeft: van bakfiets tot airfryer en alles daartussen in. Waarom is de OV-chipkaart geel? Wat is het lelijkste strand van Nederland? En hoe zit het met de humor van Willem-Alexander? Tussendoor wordt er geroddeld en luisteraars uit de brandt (met ‘dt’) geholpen. Maar het draait uiteindelijk allemaal om hun eindoordeel: de recensie. Er staan genoeg uitzendingen live om je mee door het hele WK te slepen.

Waarom je (niet) meetelt als vrouw op leeftijd

Je wordt langzamerhand ouder, krijgt er wat kilootjes en rimpeltjes bij. De rondvormige borsten zijn niet meer de oude, evenals de strakke heupen. Pardoes merk je niet meer die oude stoot te zijn; alle verleidelijke mannelijke aandacht vervalt abrupt. Wat gebeurt er zodra vrouwen 'the male gaze', oftewel; 'de mannelijke blik' verliezen?

 In de nieuwe VPRO-DOCS Vroeger waren mannen aardiger gaat journalist en podcastmaker Dieuwertje Mertens in gesprek met verschillende vrouwen over het verliezen van 'the male gaze'. Ze spreekt onder meer met de Chileense succesauteur Isabel Allende, feministe en oud-politica Hedy D’Ancona, de Rotterdamse stadsdichter Anne Vegter en de eerder dit jaar overleden seksuoloog Ellen Laan.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in