25 jaar na Titanic: was het vlot groot genoeg voor Rose én Jack?

Door Ella Vermeulen
Titanic

Regisseur James Cameron geeft voor eens en altijd antwoord op deze prangende vraag.

Het is een vraag die fans van de film Titanic al jaren bezighoudt: was het wrakhout dat ze als vlot gebruikten niet groot genoeg om Rose én Jack te kunnen dragen, zodat ze misschien samen de kans zouden hebben gehad om te overleven?

Ter ere van het 25-jarig jubileum besloot regisseur James Cameron (naast speelfilms maakte hij al talloze semiwetenschappelijke docu's) de proef op de som te nemen en de bewuste scène te reconstrueren, om te zien of de tortels een kans zouden hebben gehad in het ijskoude water.

In de National Geographic special Titanic: 25 Years Later With James Cameron werkt hij samen met wetenschappers vier verschillende scenario's uit, waarin Jack daadwerkelijk op het vlot belandt.

In de eerste ronde komen Jack en Rose samen op het vlot terecht, dat daardoor zo diep komt te liggen dat ze beiden ondergedompeld worden in ijskoud water.

Titanic
© Titanic

In het volgende scenario liggen ze samen op het vlot in een positie waarin hun bovenlichamen en vitale organen boven water blijven, wat hun kans om het te overleven vergroot. Jack zou hevig hebben gehuiverd volgens Cameron "en dat zou hebben geholpen om het nog even vol te kunnen houden. Misschien wel een paar uur."

Voor de laatste test doorliepen de acteurs alle inspannende handelingen die Jack en Rose moesten verrichten voor ze de drijvende deur vonden, waaronder de scene dat een andere passagier Rose gebruikt om te blijven drijven (Jacks vuist maakt daar een einde aan). Er zit ook iets in wat niet in de film zit: Rose geeft Jack een zwemvest.

Titanic
© Titanic

"Dat stabiliseerde hem," concludeert Cameron. "Hij bereikte zo een situatie waarin hij, toen we het doorrekenden, het vermoedelijk zou hebben gereden tot de reddingsboot er was. Jack zou hebben kunnen leven, maar het is afhankelijk van veel variabelen. Ik denk dat 'Ik ga niets doen wat haar in gevaar brengt' zijn gedachtegang was. Dat past voor honderd procent bij zijn personage."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in