#Cottagecore, wat is dat nu weer?

Door Ella Vermeulen
#Cottagecore, wat is dat nu weer?

Dág stuntselfie, hallo broodkiekje!

Weet je nog, heel lang geleden, in 2019? Toen het allemaal niet opwindend, heftig en #bucketlist genoeg kon zijn? Er moest gehiked worden in guerillagebied, yoga was alleen sexy als het poweryoga in een sauna betrof en je telde uitsluitend mee als je topfit ondersteboven boven een ravijn had gebungeld #goedbezig.

Die hashtag is in een paar maanden totaal achterhaald. Kijk je naar trending lifestyleonderwerpen op de socials, dan zie je dat er ontzettend veel brood wordt gebakken.

Ook taart en cake kunnen zich in grote belangstelling verheugen en dan geen Heel Holland Bakt kunstwerkjes, maar degelijke appeltaarten en boerencakes.

Prairiejurken en folklore waren al in de mode voor covid-19 toesloeg, de Victoriaanse pofmouwen en strookjesrokken zijn er alleen maar groter op geworden.

Er wordt geborduurd, gepicknickt, gehandwerkt.

Er worden bloemen én wasjes gedroogd, raffia en bamboe accessoires zijn niet aan te slepen en het kan allemaal niet rustiek genoeg zijn, alsof we massaal in in een kostuumserie als Larkrise to Candleford willen wonen.

De trend heet #cottagecore en ademt een intens verlangen naar aards, rustig en landelijk leven uit. Minder hectisch, eigen moestuin, meer zelfvoorzienend, meer controle over het eigen bestaan: een moderne pastorale.

Het is niet gek dat we juist nu massaal teruggrijpen op een ideaalbeeld van het landelijk bestaan, zegt Esther Peeren, hoogleraar Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam in Trouw.

Ze is gespecialiseerd in hedendaagse verbeeldingen van het platteland. “Tijdens de coronacrisis ontstond er veel kritiek op de internationale economie. Door de technologische ontwikkelingen kunnen mensen en goederen zich snel en gemakkelijk verplaatsen. Daardoor heeft ook het virus zich verspreid.”

Langzamer, minder ingewikkeld leven lijkt dan logisch ideaal om naar te verlangen. In het begin van de crisis leken grote steden bovendien het epicentrum van het virus. Je terugtrekken in isolatie in ruraal gebied werd daardoor extra aantrekkelijk, stelt Peeren. “Ik ben in die zin niet verrast dat dit een trend is geworden.”

Heel erg realistisch en geëmancipeerd is het allemaal niet (de meeste moestuinen zijn bij lange na niet zelfvoorzienend en breiende mannen zijn nog altijd zeldzaam), maar in een pittig jaar als 2020 heeft het ook wel iets warms, vrolijks en geruststellends dat veel mensen net zoveel genoegen halen uit brood bakken dan uit de Borobudur afstrepen.

Het getuigt in ieder geval van talent om er iets van te maken. Gaan we nu eens kijken of we nog zo'n lekkere wijde omajurk kunnen scoren #cottagecore.

Openingsfoto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in