'Het is een plek die alles heeft wat ik in de stad mis.'
Chantal (53) droomt van een mooie zomer en veel rustige weekenden in haar Friese huisje. Rust, groen en ruimte, een chalet aan een meer. Over een paar weken krijgt ze de sleutel. Ze heeft het gekocht met de overwaarde van haar huis in Eindhoven. Daar blijft ze wonen in verband met haar werk, het chalet is er voor 'alles wat de stad niet heeft'.
Bereken de overwaarde van je woning
Eén op de drie huiseigenaren heeft inmiddels een overwaarde van minstens een ton op hun woning, blijkt uit cijfers van Kadasterdata. Voor elf procent is de overwaarde zelfs meer dan twee ton. En omdat de huizenprijzen sterk blijven stijgen, is de groei er nog lang niet uit.
Zó werkt het
"Als je huis meer waard is dan je hypotheek, heb je te maken met overwaarde", zegt Marga Lankreijer, hypotheekexpert bij Independer. "Verkoop je het huis en heb je, na aftrek van de kosten, nog geld over, dan maak je dus winst. De meeste mensen hebben dat nodig voor het kopen van een nieuw huis. Heb je dat niet, dan kun je ermee doen wat je wilt. Je kunt het in een nieuwe hypotheek stoppen, bijvoorbeeld, er een vakantiehuis mee kopen, of het voor iets compleet anders gebruiken, zoals een verre vakantie of een bruiloft."
Misschien nog een bootje?
Voor Chantal is haar droom in Friesland iets om nog lang van te genieten. Verre reizen trekken haar niet meer zo, ze verheugt zich op een plek in Nederland die voelt als vakantie, maar waar ze wel makkelijk haar dochter, vrienden, vriendinnen en familie kan ontvangen.
Misschien nog een bootje erbij, om lekker te kunnen varen met haar hond. "Het geeft me zoveel rust, om straks een plek te hebben waar ik alles heb wat ik in de stad mis."
Overwaarde en tweede hypotheek
Voor de aanschaf van haar chalet had Chantal geen hypotheek nodig, maar niet iedereen zit in die luxe situatie. "Je kunt de overwaarde gebruiken voor een tweede hypotheek om een vakantiewoning te financieren", zegt Marga Lankreijer van Independer. "De rente die je over die hypotheek betaalt, mag je echter niet aftrekken van de belasting."
De renteaftrek blijft wel bestaan als je met de overwaarde je eerste hypotheek verhoogt om met dat extra geld bijvoorbeeld je huis te verbouwen of te verduurzamen. Lankreijer: "Als je overwaarde hebt en voldoende inkomen, zal een geldverstrekker je dit geld sneller lenen, omdat ze weinig risico lopen. Je hoeft dan geen spaargeld in te zetten voor de verbouwing."
Al gehoord van de verzilver- of opeethypotheek?
Twee manieren om de overwaarde te gebruiken, die populair zijn onder 55-plussers, zijn oversluiten en de verzilver- of opeethypotheek. Bij die laatste leen je een bedrag dat niet hoger is dan de marktwaarde van je huis. Een deel van dat bedrag kun je opnemen. Lankreijer: "Zo neem je als het ware een voorschot op de overwaarde van je woning."
Oversluiten van je bestaande hypotheek is dankzij de nog altijd, historisch gezien, lage rente gunstig. “De boeterente die de verstrekker van je eerdere hypotheek rekent, kun je eventueel meefinancieren door een deel van de overwaarde te gebruiken", zegt Lankreijer. "Daarna profiteer je door de lage rente van lagere maandlasten."
Wil je weten of je voordelig kunt oversluiten?
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in