• Lifestyle

Caroline Kennedy: 'Ik mis mijn vader nog elke dag van mijn leven'

Door Kim Veldema
Caroline Kennedy: 'Ik mis mijn vader nog elke dag van mijn leven'

Het is meer dan vijftig jaar geleden dat president John F. Kennedy om het leven kwam bij een aanslag. Zijn dochter Caroline Kennedy mist hem nog elke dag. 

Vandaag, op 29 mei, zou hij honderd jaar zijn geworden. En ter ere van zijn honderdste geboortedag vertellen Caroline en haar kinderen Jack, Rose (een heuse lookalike van oma Jackie) en Tatiana Kennedy Schlossberg in een video welke impact 'JFK' nog altijd heeft op hun leven en dat van anderen. 

'Zo trots op hem'"We zijn zo trots op waar mijn vader voor stond tijdens zijn leven", zegt Caroline in de video. "En op hoe krachtig zijn overtuigingen ook nu nog blijken." Kennedy, die als Amerikaanse ambassadrice in Japan werkte toen Obama president was, maakte haar debuut in de korte CNN-film, en sprak daarna nog even met journalist Jake Tapper over haar vaders nalatenschap.

Mensenrechten"Zoveel zaken die nu nog de koppen in de krant bepalen, hadden hun wortels in jaren zestig; of het nu gaat om veelzijdige instituten als de Verenigde Naties of om de milieubewegingen van vandaag de dag." Ook maakte John F. Kennedy zich hard voor de Civil Rights Act; een mijlpaal in de wetgeving van de Verenigde Staten die de belangrijkste vormen van discriminatie van Afro-Amerikanen en vrouwen verbood. Na Kennedy's dood zorgde zijn opvolger Johnson ervoor dat de wet erdoor kwam. "Die beweging heeft er zeker voor gezorgd dat ook andere mensen over de hele wereld geïnspireerd raakten om op te komen voor mensenrechten", aldus Caroline. 

Caroline Kennedy: 'Ik mis mijn vader nog elke dag van mijn leven'

Welke wereld willen we later?"Ik denk dat het bestuderen van de geschiedenis niet alleen gaat over het verleden. Het draait erom welke wereld we willen creëren voor de toekomst", aldus Caroline.

Vroegere speech van JFKKennedy heeft zich in het verleden niet laten weerhouden om zich kritisch uit te laten over president Trump. Maar toen haar rechttoe rechtaan werd gevraagd wat haar vader van de huidige president zou hebben gevonden, antwoordde de voormalige first daughter diplomatiek: "Ik kwam een speech tegen die mijn vader gaf vlak voordat hij president werd, en hij zei dat de geschiedenis ons zal afrekenen op vier kwaliteiten: moed, integriteit, toewijding en gezond verstand."

"Hij zou nu ook die vier criteria hanteren om de hedendaagse politiek te beoordelen", zei ze. "En ik denk dat iedereen dan zelf kan bedenken wat hij ervan vond."

Bekijk de volledige video hieronder:

Bron zwart-wit beeld: Hollandse Hoogte