/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2F2UZMuvMIUrwj3O1740473171.jpg)
Voor herstel van een dubbele diagnose is gelijktijdige behandeling juist erg belangrijk. Een dubbele diagnose kliniek in het buitenland kan wél de belangrijke zorg bieden die nodig is voor een succesvolle behandeling. In dit artikel vind je uitleg over hoe zo'n behandeltraject eruit ziet en wat de opties voor een dubbele diagnose kliniek zijn.
Wat is een dubbele diagnose?
Een dubbele diagnose is een combinatie van een verslaving en een psychische stoornis. Volgens onderzoek komt dit veel voor, hoewel schattingen uiteenlopen. Volgens het Trimbos-instituut zou tussen de 20-80% van mensen met psychiatrische stoornis verslaafd zijn. Vooral depressie en angststoornissen komen veel voor in combinatie met een alcohol- of drugsverslaving.
Mensen met een dubbele diagnose hebben een specialistische behandeling nodig. De psychische klachten en de verslaving houden elkaar namelijk in stand. Als de verslaving of psychische stoornis apart worden behandeld, is de kans op terugval groot. Een standaard verslavingsbehandeling mist de focus, behandeltechnieken en het personeel om een dubbele diagnose succesvol te behandelen. In een dubbele diagnose kliniek is er wel de aandacht, zorg en expertise aanwezig om de psychiatrische problematiek en de verslaving tegelijkertijd te behandelen.

Waarom kiezen voor behandeling in het buitenland?
Een behandeling in het buitenland kiezen voor dubbele diagnose heeft steeds meer de voorkeur omdat passende zorg in Nederland moeilijk te vinden is. Weinig klinieken in de verslavingszorg behandelen namelijk ook psychische stoornissen, terwijl GGZ-klinieken meestal geen gespecialiseerde behandeling voor verslaving aanbieden. In het buitenland zijn er wel veel klinieken met een geïntegreerd behandelaanbod voor verslaving en psychiatrische problemen. Ook heeft een behandeling in het buitenland voordelen ten opzichte van Nederlandse klinieken. Zo zijn er vaak kortere wachttijden, ben je anoniemer en is er een grote afstand van de dagelijkse triggers.
Enkele redenen om te kiezen voor een dubbele diagnose behandeling in het buitenland zijn:
- Meer privacy en anonimiteit, wat de drempel verlaagt om hulp te zoeken
- Grote afstand van triggers uit je omgeving die je verslaving in stand houden
- Intensieve zorg met een geïntegreerd behandelaanbod voor een dubbele diagnose
- Motiverende werking van nieuwe omgeving en een frisse start
- Kortere wachttijden (in Nederland moet je vaak maandenlang wachten)
Wat zijn de behandelmogelijkheden bij dubbele diagnose?
De behandelmogelijkheden bij dubbele diagnose zijn vooral vormen van psychotherapie en medicatie. Ook worden vaak aanvullende technieken gebruikt zoals mindfulness, yoga en voedingsadvies. Voor een succesvolle behandeling is een holistische en integrale aanpak belangrijk. Een dubbele diagnose behandeling richt zich namelijk niet alleen op het stoppen met middelengebruik, maar ook op de onderliggende psychische klachten. Hiervoor moet aandacht zijn voor alle aspecten van je gezondheid. Een behandeling varieert van korte trajecten (gemiddeld 4-10 weken) tot zorgtrajecten van bijvoorbeeld een half jaar.
Mogelijke behandelmogelijkheden bij dubbele diagnose zijn:
- Cognitieve gedragstherapie: Brede therapievorm voor het herkennen en veranderen van negatieve denkpatronen, die psychische problemen en verslaving vaak in stand houden.
- Schematherapie: Helpt schadelijke patronen te doorbreken die vaak ontstaan in de jeugd, vooral effectief bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen en verslaving.
- EMDR: Therapie voor het verwerken van trauma's, die vaak een onderliggende oorzaak zijn van verslaving.
- Groepstherapie en individuele therapie: Individuele therapie biedt maatwerk en diepgaande gesprekken, terwijl groepssessies steun en herkenning bij lotgenoten geven.
- Mindfulness en meditatie: Ondersteunt bij het ontwikkelen van meer bewustzijn en verminderen van stress.
- Voedings- en leefstijladvies: Ondersteuning voor een gebalanceerd dieet en een gezonde leefstijl, om de stemming te verbeteren en het energieniveau te verhogen.
- Medicatie: Middelen zoals antidepressiva en angstremmers om psychische symptomen te verminderen terwijl je werkt aan het wegnemen van de oorzaken hiervan.
Praktische zaken bij behandeling in het buitenland
Een behandeling in het buitenland heeft veel voordelen, maar er zijn wel enkele praktische zaken om in overweging te nemen. In de eerste plaats de kosten. Deze variëren sterk per kliniek en land. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de behandeling, maar dit hangt af van je polis en of de kliniek erkend wordt. Ook heb je soms een verwijsbrief nodig van een arts of psycholoog, of andere documenten. Daarnaast is soms een visum vereist, zeker bij langdurige behandeling.
Belangrijke overwegingen bij een behandeling in het buitenland zijn:
- Kosten en vergoedingen: Informeer naar de potentiële kosten en wat je vergoed kunt krijgen.
- Reizen en verblijf: Houd rekening met reis- en verblijfkosten.
- Contact met thuis: Bespreek vooraf hoe en wanneer je contact kunt hebben met je naasten, omdat sommige klinieken weinig of geen contact toestaan.
- Benodigde documenten: Zorg dat je beschikt over een verwijsbrief of andere noodzakelijke documenten zoals een visum.
- Voorbereidingen: Zet abonnementen stop, regel verlof van studie/werk en neem essentiële spullen mee.
Wat zijn de voordelen van een gespecialiseerde kliniek?
De voordelen van een gespecialiseerde kliniek zijn de aanwezige expertise in dubbele diagnose en de hoge effectiviteit van een behandeling. Een gespecialiseerde kliniek voor een dubbele diagnose behandeling (buitenland vooral) is ingesteld op de gelijktijdige behandeling van je psychische aandoening en verslavingsproblematiek. Dit betekent dat er professionals werken met ervaring in de verslavingszorg én psychiatrie. Dat de behandelmethodes zijn afgestemd op een dubbele diagnose. En dat de faciliteiten van de kliniek je herstel ondersteunen door het bieden van een rustige, veilige omgeving.
Deze voorwaarden zijn bijvoorbeeld aanwezig in het Anker Huis, een populaire kliniek onder Nederlanders die hulp zoeken voor een dubbele diagnose in het buitenland en waar je over het algemeen snel terecht kunt. Maar ook andere gespecialiseerde klinieken in landen als Thailand en Zuid-Afrika bieden een meer diepgaande en effectievere behandeling dan je in Nederland bij een GGZ-instelling of normale afkickkliniek kunt krijgen. Zo is duurzaam herstel mogelijk en vermindert de kans op terugval.
Ervaringen met buitenlandse behandeling
Veel mensen met een dubbele diagnose kiezen voor een behandeling in het buitenland vanwege de gespecialiseerde zorg en kortere wachttijden. Ze krijgen een intensieve aanpak die zowel hun verslaving als onderliggende psychische klachten behandelt. De ervaringen variëren, maar de meeste patiënten benadrukken de positieve impact van de rustige omgeving, de afwezigheid van triggers en de integrale aanpak.
Succesverhalen laten zien dat een buitenlandse behandeling een keerpunt kan zijn. Zo vertelt Sander (34) dat hij in Nederland steeds van het kastje naar de muur werd gestuurd, terwijl in het buitenland zijn angststoornis en verslaving wel tegelijkertijd konden worden behandeld. Lisa (29) kampte met depressies en alcoholverslaving en leerde in een gespecialiseerde kliniek gezondere copingmechanismen aan, waardoor ze zich nu beter voelt en nuchter blijft. Mark (41) had PTSS en een drugsverslaving, maar kreeg in Nederland geen integrale hulp—pas in een buitenlandse kliniek werd zijn trauma actief behandeld naast zijn verslavingsproblematiek.
Volgende stappen en hulp zoeken
Een behandeling in het buitenland voor je dubbele diagnose kan een grote stap zijn, maar je hoeft dit niet alleen te doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om direct hulp te krijgen en de eerste stappen te zetten richting herstel.
- Contactmogelijkheden: Veel gespecialiseerde klinieken bieden vrijblijvend advies. Je kunt contact opnemen via telefoon, e-mail of een online formulier om je situatie te bespreken en vragen te stellen. Dit kan ook in het Nederlands bij sommige buitenlandse klinieken, zoals de Zuid-Afrikaanse kliniek Anker Huis.
- Intakeprocedure: De meeste klinieken starten met een uitgebreide intake waarin je hulpvraag en medische achtergrond worden beoordeeld. Dit helpt om een persoonlijk behandelplan op te stellen dat aansluit bij jouw specifieke behoeften.
- Directe hulp bij crisis: Zit je in een acute crisis? Neem dan direct contact op met een hulpdienst of crisislijn. Ook kun je zoeken naar een kliniek die geen wachtlijst heeft (meestal gaat dit dan om privé-klinieken). Soms is een gedwongen opname nodig.
- Meer informatie? Wil je meer weten over behandelmogelijkheden en ervaringen van anderen? Er zijn een paar Nederlandse gespecialiseerde websites en fora waar je informatie kunt raadplegen over behandelingen, klinieken en ervaringen van anderen.
Het belangrijkste is om die eerste stap te zetten en hulp te zoeken—herstel begint met actie.
- Adobe Stock