Actrice Taraneh Alidoosti plaatst foto zonder hoofddoek op socials

Actrice Taraneh Alidoosti plaatst foto zonder hoofddoek op socials

Op het papier staat: "Vrouwen. Leven. Vrijheid"

Een van de bekendste Iraanse actrices, Taraneh Alidoosti, heeft zich met een foto zonder hoofddoek opnieuw uitgesproken voor vrouwenrechten in haar land. Ze plaatste op Instagram een foto waarop haar lange donkere haren te zien zijn.

Alidoosti houdt op de foto een protestbord vast waarop in het Koerdisch "Vrouwen. Leven. Vrijheid" staat. Enkele dagen geleden zei ze op Instagram dat zij Iran niet zal verlaten en bereid is "een prijs te betalen" om haar rechten te kunnen verdedigen.

Actrice Taraneh Alidoosti plaatst foto zonder hoofddoek op socials

De 38-jarige Alidoosti is bekend van onder meer haar rollen in de films The Salesman, Fireworks Wednesday, The Client en About Elly. Ze speelt ook de hoofdrol in de dit jaar verschenen film Leila's Brothers, die was genomineerd voor de Gouden Palm op het filmfestival in Cannes.

Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini op 16 september wordt in Iran gedemonstreerd voor vrouwenrechten, vrijheid en mensenrechten. Amini werd door de religieuze politie opgepakt omdat ze zich niet aan de streng islamitische kledingvoorschriften zou hebben gehouden. Ze overleed later in een ziekenhuis nadat ze was vasthouden op een politiebureau.

Verschillende mensen uit de Iraanse filmsector zijn al opgepakt vanwege hun openlijke steun aan de protesten.

Foto (c) Taraneh Alidoosti

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in