/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FWsa1vmT9UKqkw91743500355.jpg)
Wat als je favoriete energieboosters je energie juist laten zakken? Verder lezen op eigen risico!
1. Koffie
Voor velen is koffie de ultieme energieboost, maar de waarheid is dat het je uiteindelijk juist vermoeider kan maken omdat het slechts kortstondige voordelen biedt. Na een korte opleving volgt vaak een energiedip, waardoor je geneigd bent nóg een kop te nemen. En als je suiker toevoegt, wordt dit effect alleen maar versterkt. Voedingsdeskundige Ashleigh Tosh raadt daarom aan om suiker te vermijden en je cafeïneconsumptie te matigen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cafeïne is 400 mg, wat neerkomt op ongeveer vier kopjes koffie of thee.
2. Noten
Noten zijn een voedzame en makkelijke snack, maar te veel ervan kan averechts werken. Het hoge gehalte aan gezonde vetten kan leiden tot vermoeidheid. Houd je aan de aanbevolen portie van 30 gram per dag, ongeveer een klein handjevol.
3. Fruit smoothies
Fruitsmoothies lijken een gezonde keuze, maar kant-en-klare varianten zitten vaak vol suiker en missen de eiwitten en vezels die nodig zijn om je energieniveau stabiel te houden. Een suikerpiek kan resulteren in een energiedip later op de dag. Maak je smoothies zelf en voeg een bron van eiwitten of gezonde vetten, zoals notenboter, toe.
4. Wit brood
Wit brood en andere geraffineerde koolhydraten, zoals bagels en pasta, worden snel afgebroken in het lichaam, wat leidt tot een korte bloedsuikerpiek gevolgd door een crash. Kies liever voor volkoren opties om je energieniveau stabiel te houden.
5. Energierepen
De ironie is pijnlijk: energierepen kunnen je juist een energiecrisis bezorgen. Veel varianten bevatten hoge hoeveelheden suiker en toegevoegde zoetstoffen. Kies daarom voor repen met een korte ingrediëntenlijst en let op het eiwit- en vezelgehalte.
Balans
Hoewel het ontmoedigend kan zijn te horen dat je favoriete voedingsmiddelen vermoeidheid kunnen veroorzaken, draait het uiteindelijk om balans en matiging. Door bewuste keuzes te maken en je cafeïne- en suikerinname onder controle te houden, kun je je energiepeil stabiel houden—zonder de constante behoefte aan nog een kop koffie.
- Her.ie
- Adobe Stock