5 redenen waarom Audrey Hepburn onvergetelijk was als Eliza Doolittle

Door Kim Veldema
5 redenen waarom Audrey Hepburn onvergetelijk was als Eliza Doolittle

Het blijft een heerlijke musical: My Fair Lady. Met in de hoofdrol een ontwapenende Audrey Hepburn als Eliza Doolittle en natuurlijk Rex Harrison als haar strenge mentor Henry Higgins, die Eliza van een eenvoudig bloemenmeisje wil omtoveren tot chique Engelse lady. 

Higgins is een excentrieke professor en neemt de weddenschap aan om een eenvoudig meisje, dat op de markt bloemen verkoopt, om te toveren tot een dame in de Engelse society. Dat gaat niet zonder slag of stoot want Eliza heeft het hart op de tong. Maar leraar en leerling groeien naar elkaar toe en Eliza weet niet alleen de Engelse elite van slag te brengen…

Lees ook: Deze 9 stijlregels van Audrey Hepburn zijn nog altijd helemaal van nu

Plat Engels sprekende ElizaEen geweldig gegeven voor een musical - die in 1956 op Broadway in première ging - en natuurlijk ook voor de gelijknamige film, die in 1964 een internationale bioscoophit werd en maar liefst acht Oscars won! In de theaterversie werd de hoofdrol gespeeld door Julie Andrews, op het witte doek kroop Audrey Hepburn in de huid van de plat Engels sprekende Eliza. 

DoordenkertjeDe titel van het stuk is overigens een spel met woorden. De letterlijke betekenis van My Fair Lady is 'Mijn schone dame', maar My Fair is ook de manier waarop in plat-Londens de wijk Mayfair wordt uitgesproken. In deze chique wijk speelt het verhaal zich af. 

Een en al jeugdsentiment, vinden wij. En daarom: 5 redenen waarom Audrey Hepburn een onvergetelijke Eliza Doolittle neerzette, back in the sixties.

1. Ze steelt meteen je hart aan het begin van de film als de zorgeloze Eliza, die dansend Zou dat niet zalig zijn? (oftewel: Wouldn't it be loverly?) zingt.

2. De verbazing als Eliza ineens tóch in haar beste British die ene wereldberoemde zin weet uit te spreken. Legendarisch (en het lied gaat nooit meer uit je hoofd.) In Nederland beter bekend als:  "Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan."
3. En natuurlijk was ze de belle of the ball tijdens haar 'vuurdoop' op Royal Ascot. Maar het verloopt niet helemaal volgens plan als Eliza haar favoriete paard begint aan te moedigen...
4. Heerlijk, dat muzikale gekibbel... en ondertussen wel verliefd zijn op elkaar. 

5. En tot slot de dromerige kippenvel-klassieker I could have danced all night. Wij ook Eliza, wij ook!

Maar laten we wel volledig zijn: de prachtige zangstem was niet van La Hepburn, maar van de onvolprezen Marni Nixon.

Fan van My Fair Lady?Dan hebben wij heel goed nieuws, want vanaf oktober is de musical My Fair Lady ook in de Nederlandse theaters te zien, met in de hoofdrollen onder anderen Esmée Dekker als Eliza, Chris Tates als Professor Higgins, Alfred van den Heuvel en Sjoukje Hooymaayer. Wij gaan daar zeker bij zijn! Zien we je daar? Bekijk hier alle details en de volledige speellijst.

Dat belooft watKenners zijn het erover eens: 'My Fair Lady is één van de beste musicals ooit gemaakt'. Een grootse productie met overrompelende kostuums en klassiekers als Zou dat nou niet zalig zijnHet Spaanse graanKom terug en dans met mij en Als ik straks de kerk maar haal.