5 prachtige Indian Summer bossen in Nederland

Door Ella Vermeulen
5 prachtige Indian Summer bossen in Nederland

Heerlijk nazomeren onder de verkleurende bladeren.

Nog even genieten van het mooie weer: picknick mee en dan lekker wandelen (of fietsen) in de natuur die nu op haar mooist is. Zoals op de Veluwe, maar er zijn in Nederland méér plekken met prachtige bossen.

De Loonse en Drunense Duinen

De Brabantse Sahara, zo staat het Nationaal Park De Loonse & Drunense Duinen bekend. Een uniek gebied: woest en rijk aan zowel grillige bomen als duinen & vlaktes van stuifzand. 'Complete boerderijen, nee, hele gehuchten verdwenen hier in de loop der eeuwen hier onder dat zand.

Maar het kleine Giersbergen hield dapper stand,' meldt de ANWB. Prachtig om te wandelen door het bos, over lichte duinen en langs eenzame vliegdennen.

Het Baarnse Bos

Voor de liefhebbers van romantisch wandelen. Het Baarnse Bos werd in de 18e eeuw, keurig in Franse barokstijl, door statige lanen verdeeld in strakke, spiegelbare vormen.

Toen echter pakweg 100 jaar later de Engelse landschapsstijl in zwang raakte, werd het landgoed omgetoverd in een wild romantische buitenplaats met dito slingerpaden die nog altijd bestaan.

Nationaal Park De Maasduinen

In noordoost Limburg, tussen de Maas en de grens met Duitsland, daar glooit het Nationaal Park De Maasduinen.

Een groot natuurgebied waardoor ooit zowel de Maas als de Rijn stroomde, en dat nu diverse landschappen, planten en dieren herbergt. Reken op meren als spiegels, bronsgroen bos (nachtegaaltje optioneel) en open heide, goed voor fijne vergezichten.

Het Dwingelderveld

De geschiedenis van Nationaal Park Dwingelderveld in het kort: eeuwen terug woest gebied, daarna landbouw met overbegrazing, met als gevolg oprukkend stuifzand.

Zand dat begin 20ste eeuw werd getemd, door bomen te planten. De laatste 25 jaar echter krijgt de natuur weer meer vrijheid. Het gevolg? Bos, heide, stuifzand en natte delen waar veenpluis groeit.

De Sallandse Heuvelrug

In Overijssel, op en rond een 150.000 jaar oude stuwwal, ligt het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

Bos, heide en vergezichten, en een paar 'Dutch Mountains' zoals de Holterberg (60 m) en de Grote Koningsbelt (75 m).

Wandelingen voor deze én nog vijf andere Nederlandse bossen vind je op ANWB.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in