Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 nieuwe kookboeken om zin in de zomer van te krijgen

We selecteren vijf nieuwe kookboeken, die alvast knipogen naar de zomer, voor heerlijke inspiratie.

Zeewier & Co

Alvast een voorproefje op de zomer en lekker buiten eten!

Sommige mensen lezen kookboeken om de gastroporno, andere koken ze helemaal stuk. Gelukkig is de aanwas enorm: we selecteren vijf nieuwkomers die alvast knipogen naar de zomer.

Zeewier & Co

.

Wakame, kombu, dulse & co: wieren zijn, zowel vers als gedroogd, niet alleen in de toko of speciaalzaak verkrijgbaar maar ook te koop bij de grotere supermarkten. Wieren worden al eeuwen gegeten – denk aan de Japanse keuken – maar staan tegenwoordig volop in de belangstelling.

Niet alleen vanwege de hoge voedingswaarde en het feit dat wieren in alle opzichten goed voor het milieu zijn, maar ook en vooral omdat het lekker is. Pluspunt van Zeewier & Co is dat de recepten niet blijven hangen in 'het is zo goed voor je', maar echt lekker zijn, tot de citroen-meringuetaart met wakame toe.

Dim Sum & Dumplings

 

.

Wie houdt er nu niet van dim sum en dumplings? Tongstrelend en verrassend van smaak maar hoe maak je thuis deze verwennerijen zelf? Karin Lei is letterlijk opgevoed tussen de diverse dim sum en dumplings door haar Taiwanese en Chinese horeca-ouders en laat met Dim Sum & Dumplings zien dat zelf maken echt loont.



Begin bij het begin en krijg de diverse vouwtechnieken onder de knie: met instructietekeningen in stripvorm zie je direct hoe je har gow, won ton, siu mai, xiaolongbao (soepdumplings) en meer maakt. Met heerlijke vullingen, zowel vegetarisch als met vlees en vis, kun je eindeloos variëren: gestoomd, gebakken of gefrituurd en geserveerd met mooie dipsauzen. Van gefrituurde garnalenwontons met een hete chilimayo, anyone?

Oren

.

De smaken van de Levant zijn hot, dus er kan nog best een lekker kookboek uit deze streek bij. Tel Aviv, het moderne culturele centrum van het Midden-Oosten is een waar east meets west-kruispunt. Ook in culinair opzicht is Tel Aviv een melting pot: de smaken van de Middellandse Zee en die van het Midden-Oosten komen samen. Oren is niet alleen het persoonlijke verhaal van chef-kok Oded Oren maar ook een ode aan zijn culinair Tel Aviv.



De recepten in Oren zijn zowel geschikt voor de beginnende als meer ervaren koks: van streetfood en kleine gerechtjes als arayes (gevulde pitabroodjes), de typische smaakmakers en bijgerechten als labneh en Libische zuurwaren maar ook challe en cholent uit de Asjkenazische keuken en lamskoteletjes met yoghurt & zhoug (chilisaus uit de Jemenitische keuken) komen aan bod.

De smaken van het strand

.

Eentje om zin van in de zomer te krijgen. In de huidige tijd is buiten 'het nieuwe binnen' en vieren steeds meer mensen hun vakanties in eigen land. De kust is favoriet bij velen, in álle jaargetijden.

In De smaken van het strand brengt Jeroen Jansen een culinaire ode aan de Nederlandse en Vlaamse kust. Het niveau van de strandrestaurants aldaar is de laatste jaren enorm toegenomen. Ook is er sprake van meer diversiteit én smaken op het strand: van Aziatisch tot Latijns-Amerikaans en van vis tot vegan.

De smaken van het strand neemt je mee langs de beste beachrestaurants en geeft je talloze zomerse recepten voor op het strand, in het park of in de tuin. Stuk voor stuk lichte en verrassende gerechten om te delen met vrienden en familie. Jeroen Jansen tipt de leukste adressen en inspireert thuiskoks met de lekkerste salades, cocktails, voor- en tussengerechten, desserts, bites, burgers en bowls.

JapanEasy Bowls & Bento

.

Kijk even verder dan de rare cover, Tim Anderson, succesvol kookboekenauteur van onder andere Vegan JapanEasy en Izakaya, laat je in JapanEasy Bowls & Bento zien hoe je de typische Japanse bowls en bento(boxen) zelf maakt. Eenvoudige maar zeer smaakvolle gerechten die je op elk moment van de dag kan eten en die geen moment vervelen. Als lunch, ontbijt en ook als avondmaal.



Maak zelf kunstige bentoboxen met warme of koude gerechtjes: gemarineerde eitjes of een salade van ingelegde radijs & komkommer en combineer deze met bijpassende rijst-, groente- tofu-, vlees- of visgerechtjes. Vul je bowl met een geurige bieten-misosoep, met een stoof van kip & wortelgroenten of met tofu & groenten in een zoete rode misosaus.

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Lifestyle
  • Zeewier & Co