Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Stefanie de Jong heeft een andere kijk op de overgang: 'Van binnenuit weer in balans komen'

Deze week besteden we op Nouveau extra aandacht aan de overgang, omdat het de Week van de Overgang is. Dit levensfaseproces heeft een enorme impact op vrouwen, zowel fysiek als mentaal. Voor dit artikel spraken we met acupuncturist gespecialiseerd in hormoonbalans, Stefanie de Jong-Elst.

overgang

Veel vrouwen associëren de overgang met opvliegers en nachtelijk zweten, en vaak wordt gedacht dat dit pas rond het vijftigste levensjaar speelt. Maar volgens  acupuncturist Stefanie de Jong beginnen de hormonale veranderingen veel eerder. "Vanaf 35 jaar kunnen er al subtiele verschuivingen plaatsvinden, die na je veertigste steeds merkbaarder worden."

Vroege signalen herkennen

Stefanie, zelf 42 jaar en gespecialiseerd in de Chinese geneeskunde, merkte dat haar lichaam langzaam begon te veranderen. "Mijn cyclus werd iets korter en ontspannen ging me minder makkelijk af dan voorheen. Dit zijn subtiele signalen die aangeven dat je hormonen veranderen. Vrouwen moeten zich hier bewust van zijn, zodat ze beter voorbereid de overgang ingaan."

Veel vrouwen ervaren in deze fase slaapproblemen. "Ik werd ’s nachts vaker wakker en kwam op de lange termijn slaap tekort," vertelt Stefanie. Haar oplossing? "Ik heb veel aandacht besteed aan mijn slaaphygiëne. Een vast avondritueel, het vermijden van prikkels voor het slapengaan en accepteren dat wakker liggen niet direct een probleem is, hebben me geholpen om weer kwalitatief goede slaap te krijgen. En met behulp van acupunctuur natuurlijk!"

De rol van acupunctuur en Chinese geneeskunde

In haar praktijk als acupuncturist helpt Stefanie vrouwen die moeite hebben met deze hormonale transitie. "Acupunctuur is maatwerk en wordt vaak gecombineerd met leefstijladvies. Ik kijk niet alleen naar de klacht, maar naar het geheel: welke factoren in iemands leven dragen bij aan de disbalans?"

De Chinese geneeskunde benadert de overgang als een natuurlijke transformatie. "Waar de westerse geneeskunde focust op symptoombestrijding, kijkt de Chinese geneeskunde naar de onderliggende oorzaak. We zoeken naar manieren om het lichaam zelf weer in balans te brengen, bijvoorbeeld via acupunctuur, kruiden en voeding."

'Kleine aanpassingen maken al een verschil.'

Voeding en beweging: essentiële pijlers

Volgens Stefanie kan voeding een grote impact hebben op overgangsklachten. "Vrouwen merken bijvoorbeeld dat hun huid en gewrichten droger worden. Dan helpt het om je voeding op een andere manier te bereiden, zoals stomen of koken in water. Koffie droogt juist uit, dus die kun je beter beperken. Dit soort kleine aanpassingen maken al een verschil."

Ook beweging is essentieel, maar wel op maat. "Veel vrouwen denken dat ze intensief moeten sporten om zich goed te voelen. Maar als je al overbelast bent door werk of stress, put fanatiek sporten je juist verder uit. In zo’n geval raad ik meer ontspannen beweging aan, zoals Tai Chi of wandelen. Pas als je energie op peil is, kan krachttraining helpen om spieren en gewrichten sterk te houden."

Hoe werkgevers kunnen helpen

Naast persoonlijke aanpassingen kunnen ook werkgevers een belangrijke rol spelen. "Flexibiliteit is het sleutelwoord," stelt Stefanie. "Werkgevers kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een goede ventilatie, zodat vrouwen een raam kunnen openen bij opvliegers. Ook flexibiliteit in werktijden helpt, vooral bij slaapproblemen. Als je een slechte nacht hebt gehad, moet je in overleg je werkdag later kunnen beginnen."

Vroeg beginnen met bewustwording

Stefanie benadrukt dat vrouwen zich al vroeg bewust moeten zijn van hun hormonale veranderingen. "Vanaf 35 jaar kun je al letten op veranderingen in je cyclus en stemming. De overgang is geen ziekte, maar een transformatie naar een nieuwe levensfase. Door er op tijd mee bezig te zijn, kun je klachten verminderen en deze fase juist als een positieve ontwikkeling zien."

Voor vrouwen die nog niet in de overgang zitten, heeft Stefanie een duidelijke boodschap: "Verdiep je in wat de overgang betekent en luister naar de signalen van je lichaam. Zo kun je veranderingen omarmen en jezelf optimaal voorbereiden op deze nieuwe levensfase."